Elsőként Pécsen kezdődött el az angol nyelvű orvosképzés

2014. augusztus 22.


Somogyi Hírlap - 2014-08-22 - 14. oldal


Az országban először Pécsett indult orvosképzés angol nyelven, s három évtized alatt közel ezer orvos, fogorvos és gyógyszerész szerzett így diplomát, akik ezentúl évről évre találkozni fognak az alma materben - tudtuk meg dr. Nyitrai Miklóstól, az orvosi angol programbizottságának elnökétől.

Dr. Nyitrai Miklós nevét gyakran emlegetik a PTE új szupermikroszkópjával kapcsolatban is.
- Két éve kaptuk meg ezt a csodaberendezést, s egyre több külső kutatócsoportnak végzünk elemzéseket, mert ilyen speciális eszköz nincs még egy az országban. Hogy mitől szuper? Nos, egy hajszál ezredrészét is képes különálló pontokként érzékelni.
- Kutatóként is ilyen lendületesen halad előre a tudomány lépcsőfokain?
- Molnár F. Tamás professzor úr ötletét követve van egy szabadalmaztatott készülékünk, amit pár száz betegen már ki is próbáltunk. A tüdő működését vizsgálja biofizikai alapokon, ebből hamarosan gazdaságilag is sikeres termék lehet.

Debreceni fizikus
Dr. Nyitrai Miklós Debrecenben született 1969-ben. A Tóth Árpád Gimnáziumban érettségizett 1987-ben, majd fizikusként diplomázott a debreceni KLTE-n 1993-ban. Ekkor került a PTE Biofizikai Intézetébe, ahol PhD-fokozatát 1997- ben, a nagydoktorit 2007-ben szerezte meg. Három évig az angliai Canterburyben kutatott. 2006-tól a Biofizikai Intézet igazgatója. Szeptember közepétől az orvosi kar dékánhelyettese lesz.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!