Csendesedhet a járvány

2014. augusztus 25.

Magyar Nemzet - 2014-08-25 - 1,6. oldal


Felkészületlenek vagyunk a trópusi betegségek felismerésére

Bár Ternák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem migrációsegészségügyi tanszékének professzora szerint pár hónap múlva várhatóan magától lecsendesedik az ebolajárvány, Magyarországon az orvosi tudásbázis nincs kellően felkészülve a trópusi betegségek felismerésére. Pedig utóbbiak a klímaváltozás következtében egyre északabbra tűnhetnek fel. A szakember lapunknak adott interjújában rámutatott, az összes többi környező országban már rég ráeszméltek arra, hogy ezek a kórok milyen komoly veszélyt jelentenek. A megoldást a megfelelő egészségpolitikai döntések, valamint a pénz jelentené, szükség lenne a szakemberek továbbképzésére.
A professzor hangsúlyozta azt is, bár behurcolt esetek megjelenhetnek, attól nem kell tartani, hogy Európában ebolajárvány tör ki, ugyanis rendelkezünk a megfelelő, a betegek elszigeteléséhez szükséges infrastruktúrával. Nincs szükség az utazási tilalom bevezetésére, de az utazókat fel kell világosítani arról, mire vigyázzanak, milyen szabályokat tartsanak be: tehát ne menjenek olyan helyekre, ahol a megbetegedés tömegesen fordul elő. Ternák Gábor, aki Magyarország nigériai nagykövetségét fogja vezetni, elmondta: jelentős lépés volt, hogy hazánk tavaly újranyitotta a nigériai kirendeltségét, és véleménye szerint az afrikai országba a jövőben a tudást lehet eladni, a kutatási együttműködésekre kell hangsúlyt helyezni.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a valaha volt legsúlyosabb ebolajárványban már több mint ezernégyszázan vesztették életüket, a vírussal fertőzöttek száma meghaladja a kétezer- hatszázat. Itthon a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem óvintézkedésekkel készül, ugyanis a napokban érkeznek Afrikából az ott tanuló diákok. Nekik kérdőíveket kell kitölteni, s átfogó egészségügyi vizsgálatokon kell átesni. Tegnap hazaindult a brit Királyi Légierő szállítógépén a nyugat-afrikai Sierra Leonéból egy ebolával fertőzött brit állampolgár. Őt egy londoni kórházban kezelik. Sierra Leonéban fertőződött meg a WHO első dolgozója is. Közben betegeket jelentettek Kongóból.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!