Teljesen megújul a fekvőbeteg-ellátás

2014. augusztus 29.

Új Dunántúli Napló - 2014-08-29 - 15. oldal

Korszerűbb, barátságosabb klinikákon folyik majd a gyógyítás a következő években Pécsett

Szeptember végén kerül átadásra az új Sürgősségi Osztály az átépítés alatt álló 400 ágyas klinikán, és ez csak az első a pécsi és egyben a régió egészségügyét megújító változásokból. A 400 ágyas 2015 közepére várható teljes átadása révén lényegében minden területen hatékonyabb, gazdaságosabb, és ami a legfontosabb, beteg barátabb ellátást fog eredményezni.

Izgalmas fázisába érkezett a 400 ágyas klinika több éve folyó átépítése, hiszen heteken belül megindul a gyógyító munka a felújított épületszárnyakban, szeptember végén pedig megnyílik az új, a korszerű európai egészségügyi követelményeknek minden szempontból megfelelő Sürgősségi Osztály. Mindez azt jelenti, hogy bár még sok munka van hátra, a hosszú éveken át előkészített, majd kivitelezett óriási beruházás a végéhez közeledik, ennek révén pedig az egész egészségügyi ellátást új alapokra lehet helyezni a régióban.

Pécsett is le lehetne forgatni a Vészhelyzetet
Az első fontos dátum szeptember 8., mondja Dr. Tóth Kálmán, a PTE tudományos és innovációs rektorhelyettese, egyben az átépítés orvos-szakmai vezetője. Ekkor kerülnek át az első osztályok a felújított épületszárnyakba, igaz, ekkor még csak az eddig érintetlen B szárnyból, ahol ezután indulnak meg a munkálatok. Néhány héttel később viszont már a Sürgősségi Osztály költözik át mostani Rákóczi úti telephelyéről több belgyógyászati profilú osztály kíséretében, ami a betegek számára is látványos javulást jelent. A jelenlegi és az egy hónap múlva várható körülményeket összevetni is nehéz, hangsúlyozza Tóth Kálmán, hiszen a sürgősségi Rákóczi úti elhelyezése csupán időleges megoldás volt, míg a 400 ágyasban kialakított új osztály a legkorszerűbb követelményeknek is megfelel mind műszerezettségében, mind építészetileg.
Az osztály 2015 nyarán, a többi klinika és osztály beköltözésével párhuzamosan éri el teljes kapacitását, teszi hozzá a nagyberuházás orvos-szakmai vezetője, hiszen ekkor valósul meg az az úgynevezett egykapus betegellátási rendszer, ami azt jelenti, hogy az összes sürgősségi esetet (leszámítva a gyermekellátást és természetesen a szülészetet) felkészült orvoscsapatok fogadnak itt, azaz nem fordulhat elő, hogy egy-egy beteget tovább kelljen küldeni. A teljesen átalakított 400 ágyas ekkorra a nyugati mintáknak megfelelő, korszerű magkórházként fog működni, amely Magyarországon még nem elterjedt megoldás, de ha máshol nem is, a tévében láthattunk ilyet: egy ehhez hasonló kórházban játszódnak a nagy sikerű Vészhelyzet mindennapjai, húz jól ismert párhuzamot Tóth Kálmán.
Hosszú út vezetett idáig, és rengeteg áldozattételre volt szükség, főleg a 400 ágyas dolgozói és az itt lévő betegek részéről, akik hősiesen tűrték a zajjal terhelt mindennapokat, miközben mellettük gőzerővel zajlott a munka, mondja Tóth Kálmán, így őket óriási köszönet illeti. A rektorhelyettes abban bízik, hogy egy éven belül mindenki látja majd, hogy a rengeteg munkának és a kellemetlenségeknek volt értelme.

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!