Szakorvos jelölt ösztöndíjas program és szakdolgozók képzése Uniós támogatásból

2014. szeptember 3.

Sajtóközlemény

Szakorvos jelölt ösztöndíjas program és szakdolgozók képzése a Pécsi Tudományegyetemen Uniós támogatásból

 

A Pécsi Tudományegyetem 198,16 millió forint uniós támogatást nyert a „Képzési programok az egészségügyi ágazat szolgáltatás-fejlesztés érdekében” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A TÁMOP-6.2.2.A-11/1-2012-0050 projekt által nyújtott támogatásból fiatal szakvizsga előtt álló orvosok részesülnek ösztöndíjban, szakdolgozóink pedig szakápoló képzésen vettek részt a hiányszakmák területein, illetve menedzsment jellegű továbbképzéseket hallgathattak.

 

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ az országos egészségügyi ellátórendszerhez hasonló problémákkal küzd. Ezen ágazati problémákra koncentrálva próbálunk munkatársainak szakmai képzéseket, továbbképzéseket biztosítani, amik által a munkavégzésük során kompetenciájuk nő, feladataikat magasabb szakmai színvonalon lesznek képesek ellátni, új eljárásokat és technikákat sajátíthatnak el. A projektnek köszönhetően szakorvos-jelöltjeink szakvizsgára történő felkészülését ösztöndíjjal tudjuk támogatni.

Ennek köszönhetően 18 fiatal szakorvosjelölt részesül/részesült havonta ösztöndíj támogatásban.

Szakdolgozóink közül 65 fő ráépített szakápolói képzésen vett részt sürgősségi,- pszichiátriai-, és onkológiai szakápoló területen. A képzésben résztvevők az uniós támogatásnak köszönhetően térítésmentesen tanulhattak és tanulmányuk alatt motivációs ösztöndíjban részesültek.

Az ösztöndíjban részesülő orvosok és szakdolgozók vállalták, hogy a szakvizsga, illetve a szakképesítés megszerzését követően a PTE Klinikai Központban dolgoznak tovább legalább annyi időtartamban, mint ameddig ösztöndíjban részesültek. A támogatással fiatal szakorvosaink, szakápolóink helyben kamatoztatják megszerzett szaktudásukat, mellyel az egészségügyben jellemző elvándorlást csökkenthetjük.

A projekt harmadik részeként egészségügyi szakdolgozóink részére menedzsment jellegű továbbképzéseket szerveztünk 4 témakörben, melyek szorosan illeszkednek a napi egészségügyi feladatellátáshoz. Eddig 96 fő végezte el a menedzsment jellegű továbbképzéseket, ezáltal új ismereteket szerezhettek a betegdokumentációk kialakításáról és kezeléséről, az orvosi eszközök, új technológiák kezeléséről és optimális kihasználásáról, a betegek és hozzátartozók jogairól és az egészségügyi szolgáltató intézmény folyamatainak hatékonyságnövelésére szolgáló programokról. Lehetőségünk van 2014. őszén további 128 munkatársunknak 5 menedzsment témakörben újabb képzést indítani.

A pályázatról bővebb információt a http://www.pii.pte.hu/menu/69/ és a http://tamop622.pte.hu oldalon olvashatnak.

 

Kapcsolat:

Kis-Nemes Dóra - projektmenedzser

Telefon: +36 (72) 533-133/33122

Email: kis-nemes.dora@pte.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!