Európaiak voltak az első amerikaiak?

2014. szeptember 18.

Népszabadság - 2014-09-18 - 13. oldal 


Genetika - Három népcsoportból származik földrészünk lakossága

A mai európaiak ősei három valaha élt embercsoporthoz köthetők, s közülük a legújabban felfedezett populáció genetikai jegyeit egy indiánok előtti amerikai népcsoportban is megtalálták. A meglepő eredményt hozott nagy nemzetközi vizsgálatot, melynek magyar résztvevői is vannak, a ma megjelenő brit tudományos világlap, a Nature címlapon hozza.

A tudósok a modern emberről már régóta tudnak bizonyos tényeket. Így azt, hogy Afrikában fejlődött ki őseiből, s azt is, hogy a jégkorszak tíz-egynéhány ezer évvel ezelőtti végével elindult felmelegedés hatására valahol a Közel-Keleten hagyott fel először vadászó- gyűjtögető életmódjával, és kezdett növényeket termeszteni, állatokat tenyészteni. Ez a változás együtt járt azzal, hogy a barlangokból kiköltözött, és településeket, városokat kezdett építeni. A növekvő populációk egy része vándorolni kezdett, és Anatólia felől észak-nyugati irányban elérve a Duna völgyét, a mezőgazdaságra áttért emberek azon keresztül lassan elárasztották Európát. Itt még vadászó- gyűjtögető népek éltek, de a leletek alapján egyértelmű, hogy a jövevények kiszorították őket, néhol keveredve a régiekkel. Régészeti bizonyítékok szerint Közép-Európába mintegy 7500 évvel ezelőtt ért el a változás, amit a vonaldíszes kerámiák megjelenése is mutat.
Eddig úgy tudták, hogy a mai európai népesség két alapvető ősi populációra vezethető vissza, a délkelet felől terjeszkedő, gazdálkodásra áttért, zömmel barna hajú és szemű csoportra és az északi erdőkben élő, sötétebb hajú, kék szemű és nagyobb termetű vadászó-gyűjtögető törzsekre. Ezt a korábban megtalált csontokban és a mai európaiakból összegyűjtött vérmintákban meglévő genetikai jegyek összehasonlításából tudták. Egy nagy nemzetközi genetikai kutatás azonban, melyet a Harvard Egyetem és a Tübingeni Egyetem vezet, egy olyan új, genetikai mintázatra lelt egy luxemburgi csontleletben, melyhez hasonlót az indiánok betelepülése előtti időszakban Amerikában élt népességben találtak korábban. Ezeket a jegyeket eddig semmilyen más európai lelet nem tartalmazta. Néhány év óta egyre több lelet támasztja alá, hogy a jégkorszak idején még meglévő földhídon keresztül már a mai őslakosoknak nevezett, ázsiai rasszhoz tartozó indián törzsek előtt is érkeztek emberek.
Most úgy tűnik, Európában élt egy harmadik populáció is, melynek genetikai kapcsolata volt az első amerikai betelepülőkkel - magyarázza meg a felfedezés jelentőségét lapunknak Melegh Béla professzor, a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Genetikai Intézetének vezetője, a nemzetközi kutatás magyar résztvevője.

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!