Lombik: óriási előrelépés

2014. november 12.


Új Dunántúli Napló - 2014-11-12 - 2. oldal



Nem túlzás: világraszóló eredményt értek el pécsi kutatók abban a kutatásban, amely a mesterséges megtermékenyítés sikerességét növelheti.

Az Európai Szociális Alap támogatásával valósult meg a Pécsi Tudományegyetemen az a projekt, amelynek célja a mesterséges megtermékenyítés sikerességét befolyásoló tápoldatmarkerek vizsgálata. A huszonhét hónap időtartamú, 755,4 millió forint európai uniós támogatással járó kutatói program most ért véget - Bódis József programvezető szerint ugyan a gyakorlati megvalósításra még várni kell, az eredmény valóban világraszóló, olyan, amire sokan felkapják majd a fejüket.
- A program során azt vizsgáltuk, hogy az embriók egy része miért nem életképes. Tudni kell, hogy jelenleg száz, a lombikbébiprogramban részt vevő anya közül nagyjából 35-38 jut el a szülésig - ami persze jó arány, ha azt nézzük, hogy húsz évvel ezelőtt legfeljebb tízen szültek. Most kimutattunk egy olyan fehérjét, amelynek a megléte biztosan azt eredményezi, hogy nem fog megszületni a gyermek. Ez azt jelenti, hogy az ilyen petesejteket nem fogjuk visszaültetni - s már ezzel ötven százalékra ugorhat fel a születési arány. Ez valóban világraszóló felfedezés, sok kitűnő kollégám közös munkájának az eredménye.
Kérdésünkre Bódis József elmondta: még nem tudni, hogy a fehérje magas arányát kimutató technikai háttér (egészen konkrétan egy erre a célra kifejlesztett chip) mikor lehet ott a lombikbébiprogrammal foglalkozó intézményekben, az azonban bizonyos, hogy immár valóban csak a technikusokra vár a feladat.
- A felfedezésnek a tudományos értékén túl is van hozadéka: reményeink szerint hoz ugyanis annyi pénzt, amiből tovább folytatható ez a kutatás, és más további szabadalom is elérhető - fűzte hozzá a projekt vezetője.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!