Növelik a hallgatókkal szembeni követelményeket

2015. január 29.

Új Dunántúli Napló - 2015-01-29 - 6. oldal


Felsőoktatás "Jól-rosszul, de lezajlott és befejeződött a felsőoktatás rendszerváltása - hangsúlyozta tegnap Palkovics László a Magyar Felsőoktatás 2014 - Fokozatváltásra várva? című konferencián. Az államtitkár közölte: a beiratkozott hallgatók száma a négyszeresére nőtt, ez a képzettségi szint meghatározó a munkaerő-piacon, ugyanakkor a felsőoktatásban az állami kiadások mértéke alacsony, a GDP 0,6 százaléka. Most olyan hétéves időszak elején van a felsőoktatás, amikor az adott források hatékony felhasználásával minőségi fejlődést lehessen elérni el az oktatás és a tudományos kutatás területén.
Az államtitkár szerint a pedagógiai, orvos-, gazdasági, matematikai, természettudományos, műszaki és agrárképzésben beavatkozásra van szükség. Fontosnak ítélte növelni a hallgatókkal szembeni követelményeket; bevezetik a kompetenciamérést, és létre kell hozni rövid képzési formákat a lemorzsolódóknak. Mérni fogják az oktatói teljesítményt, megteremtik a versenyképes bérezés feltételeit is.
"Az új felsőoktatási kancellári rendszer önmagában nem jó vagy rossz, a körülvevő szabályok, a funkciót betöltők képességei és hozzáállása határozzák meg a minőségét" - mondta a Magyar Rektori Konferencia elnöke. Bódis József szerint a kiválasztás szinte politikai kérdés lett, sok elemzés rámutatott a kiválasztottak többségének politikai beágyazottságára.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!