Új módszerrel a Parkinson-kór ellen

2015. március 30.

Új Dunántúli Napló - 2015-03-30 - 14. oldal 


Neurológia - A legfrissebb kutatások segítségével veszik fel a harcot az idegi alapú megbetegedésekkel

Stroke, Parkinson-kór, epilepszia, migrén: többek között ezek a rengeteg ember életét megkeserítő súlyos és alattomos betegségek tartoznak a PTE KK Neurológiai Klinikájának profiljába.

A pécsi központban a betegségek kezelése mellett a betegek életét javító és gyógyulási esélyeiket növelő új módszereken is dolgoznak. Dr. Komoly Sámuel, a klinika igazgatója avatott be minket a friss fejleményekbe.
A szélesebb közvélemény is értesülhetett a Parkinson-kór ellátása kezelése terén elért pécsi eredményekről, amikor híre ment annak, hogy a szintén ebben a betegségben szenvedő Nobel-díjas Kertész Imre is a pécsi Neurológiai Klinikát választotta kezelése helyszínéül. A világhírű író választása nem volt véletlen, hiszen a klinikán több évtizede kiemelt kutatási irány a Magyarországon is több tízezer embert érintő Parkinson- kór, és a pécsi orvosok komoly eredményeket tudnak felmutatni

Elektródákat ültetnek a beteg agyába
Az egyre súlyosabb izomremegéssel, mozgási nehézségekkel járó betegség egy bizonyos szintig jól kezelhető gyógyszerekkel, ám egy idő után ezek hatékonysága erősen csökken, mondja dr. Komoly Sámuel. Pécsett ezekkel a súlyos, előrehaladott esetekkel foglalkoznak, az egyik, ma már "bejáratottnak" mondható módszer a mélyagyi stimuláció, amelynek során a pécsi Idegsebészeti Klinika idegsebészei elektródákat ültetnek a beteg agyába. Az elektródákat működtető stimulátor programozását a Neurológiai Klinika munkatársai végzik, és ezzel a módszerrel sok beteget teljesen tünetmentessé lehet tenni.
Akadnak olyan esetek is viszont, amikor ez a bonyolult agyi beavatkozást igénylő módszer a kockázatok - például az idősebb betegek esetében agyvérzés - miatt nem alkalmazható, és ilyenkor nyújt megoldást a közelmúltban bevezetett új megoldás, amely segítségével a hatóanyag közvetlenül a vékonybélen keresztül szívódik fel egyenletesen a nap 24 órájában. A cukorbetegeknél már alkalmazott programozható pumpával történő gyógyszeradagolás nagy előnye, hogy megszűnnek azok a szélsőséges mozgásteljesítménybeli ingadozások, amelyek rengeteg parkinsonos beteg életét keserítik meg, és így drámai módon javul életminőségük, magyarázza a klinika vezetője.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!