Előrelépés a gyógyításban

2015. április 22.

Somogyi Hírlap - 2015-04-22 - 7. oldal

Parkinson-kór - Régen nem halálos ítélet a rejtélyes agyi szindróma

Bár még mindig ismeretlen a kiváltó oka, a betegség kezelésében jelentős eredményeket értek el az orvosok.

A modern társadalom betegsége a mozgási nehézségekkel, kézremegéssel, később akár teljes mozgásképtelenséggel járó Parkinson-kór - magyarázza Dr. Komoly Sámuel, a pécsi Neurológiai Klinika igazgatója. Ennek oka, hogy a degeneratív idegrendszeri betegség főleg az idősebb korosztályt érinti. Az már rég tudható, hogy a betegségért egy körülhatárolható, a dopamin előállításáért felelős sejtcsoport pusztulása a felelős, ám ennek okát egyelőre nem ismerik.
A probléma felismerése azonban segítette a terápiák kidolgozását, amelyek a hormon szinten tartását célozzák. Ilyen például a mélyagyi stimuláció, amelynél elektródákkal váltják ki a dopamintermelést. A másik, világszerte újnak számító módszer egy, a cukorbetegeknél használt inzulinpumpához hasonló eszköz, ezzel a hatóanyag közvetlenül a vékonybélbe jut. A már idehaza is alkalmazott új módszerek valóban átalakítják a betegek életét, hiszen ezek révén a tünetmentes, avagy kevés tünettel járó időszak 10-15 évvel is kitolható. Mindez azért is óriási jelentőségű, mert a betegek jellemzően nem a Parkinson-kórba, hanem annak szövődményeibe (például az elesés miatti sérülésekbe) halnak bele.

Hírességek irányították rá a figyelmet
A sokáig rejtélyesnek tartott betegség az elmúlt évtizedekben egyre több publicitást kapott, jelentős részben azért is, mert több híres személy nyíltan kiállt a világ elé ezzel. A bokszlegenda Muhammad Ali esetében 1984-ben diagnosztizálták a Parkinson-kórt, Nobel-díjas írónk, Kertész Imre pedig a közelmúltban kapott kezelést a betegségére Pécsen.
Michael J. Fox karrierjét sem törte ketté a kór, bár hosszú kihagyás után csak tavalyelőtt tért vissza. Erről úgy nyilatkozott, a beszédét és mozgását nagyban befolyásoló szindróma még segítette is abban, hogy jobb színészi eszköztárt alakítson ki.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!