Tóth Kálmán professzor kapta az emlékplakettet

2015. május 6.

weborvos.hu - 2015-05-06 

Koszorúzással, valamint orvosi és tudományos pályafutását felelevenítő ünnepséggel tisztelegtek Markusovszky Lajos orvos emléke előtt a nevét viselő kórházban, kedden Szombathelyen. A magyar egészségügyi oktatás egyik megszervezőjeként is számon tartott sebésznek a kórház kertjében álló mellszobránál Bartha Miklós nyugalmazott osztályvezető főorvos idézte fel Markusovszky Lajos életútját, megemlítve abban a tudós Semmelweis Ignáccal kötött, életre szóló barátságát, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején betöltött szerepét, az Orvosi Hetilap és a Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulat megalapítását, a kiegyezés utáni időszakból pedig az orvosképzés és az orvostovábbképzés érdekében kifejtett eredményes minisztériumi munkáját.

Bartha Miklós elmondta azt is, hogy a napjainkban megyei és regionális szerepet betöltő szombathelyi kórház 1955. január 1-je óta viseli Markusovszky Lajos nevét, az orvos mellszobrát pedig, amely Majthényi Károly szobrászművész alkotása, 1955. április 2-án avatták fel.

Az ünnepség a koszorúzás után a kórház Romhányi-termében folytatódott, ahol Lőcsey Zoltán osztályvezető tartott előadást Markusovszky Lajosról, akinek ezúttal nem elsősorban egészségügy-szervezői, hanem sokkal inkább gyakorló sebészi tevékenységét állította a középpontba. Kiemelte: Markusovszky Lajos kiváló képességű sebész volt, ezt az is mutatja, hogy 1848. július 2-án, amikor a magyar honvéd seregek főparancsnoka, Görgey Artúr a komáromi, ácsi csatában egy lövéstől súlyos fejsérülést szenvedett, az akkor a fővárosi sebészeti klinikát irányító orvost hívták segítségül, aki ezután egészen a harcok végéig - és egy ideig még azután is - a főparancsnok kezelőorvosa maradt.

Markusovszky Lajos nem volt őrnagy és nem volt igazán katonaorvos sem, de sokat tett a magyar katonai egészségügyi szolgálat megszervezéséért - mondta Lőcsey Zoltán.

A hagyományok szerint az idén is a szombathelyi emlékünnepségen adták át a Markusovszky-emlékplakettet, amelyet ebben az évben Tóth Kálmán professzornak, a Pécsi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettesének ítéltek oda. Ugyancsak az ünnepség keretében hirdették ki a Markusovszky-pályázat eredményét, továbbá adjunktusi kinevezéseket is átnyújtottak.

http://weborvos.hu/regionalis_hirek/toth_kalman_professzor_kapta_az/223084/

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!