Ternák: Nincs vége az ebolaveszélynek

2015. június 24.

Magyar Nemzet - 2015-06-24 - 6. oldal

Számos nyugat-afrikai híradás szenzációhajhászra sikerült - véli egy svéd rendőrségi tanácsadó

Újabb ebolás megbetegedéseket jelentettek Sierra Leone fővárosából. Bár időközben több érintett országot már a kórtól mentessé nyilvánítottak, a nyugat-afrikai térséget 2013 decembere óta sújtó ebolajárvány végső leküzdése még várat magára. Ternák Gábor nigériai nagykövet lapunknak arról számolt be, hogy az afrikai országokból az ebolát, illetve a hasonló vírusfertőzéseket nem lehet teljesen száműzni.

Többhétnyi szünet után a napokban két új ebolás megbetegedést regisztráltak Sierra Leone fővárosában, Freetownban. A helyzetet nehezíti, hogy mivel legutóbb május végén jelentettek megbetegedést a környéken, időközben bezárták a városban az ebolafertőzöttek elkülönítésére alkalmas részleget - közölte a Reuters hírügynökség. Az újabb esetek ismét rávilágítottak, mennyire nehéz a régióban visszaszorítani a vírust. - Az afrikai országokból nem lehet az ebolát, illetve a hasonló vírusfertőzéseket teljesen száműzni, mert ezek állatról emberre terjedő betegségek elsősorban, majd ezt követően már emberről emberre is terjednek. Az utóbbi fázist lehet csak a betegek izolálásával befolyásolni, az állatok közötti, illetve az állatokról emberre való átvitelt nem - mondta el lapunknak Ternák Gábor, Magyarország nigériai nagykövete, eredeti szakmája szerint infektológus-belgyógyász.
A Kelet-Afrikát sújtó ebolajárvány 2013 decemberében indult Guineából, s a legtöbb áldozatot Sierra Leonében, Guineában és Libériában követelte. Az utóbbi országot az idén május elején ebolamentessé nyilvánították, Sierra Leone és Guinea azonban továbbra is hónapokra lehet attól, hogy kivívja ezt a státust. A hivatalos statisztikák alapján Libériában májusig 4700-an haltak meg a kór miatt, Sierra Leone és Guinea esetében ez a szám tegnap 3926 és 2446 volt. Nigéria volt az első ország a kontinensen, amelyről - mindössze három hónappal azután, hogy az első esetet diagnosztizálták - tavaly októberben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kijelentette, mentes a vérzéses lázat okozó vírustól. Addig összesen húsz esetet jelentettek, közülük nyolcan vesztették életüket. Ternák Gábor rámutatott, a járvány terjedését úgy sikerült megakadályozni, hogy a betegség felbukkanását követően azonnal nagy erőket mozgósítottak. Ugyanakkor a tropikus betegségek nemzetközi tapasztalattal bíró orvosa arra is figyelmeztetett: az, hogy adott esetben a WHO jelentő rendszerét nem érte el olyan információ, miszerint új fertőzést észleltek, nem jelenti azt, hogy a betegség az adott országban teljesen megszűnt volna. - Ezt az állapotot ilyen országokban nem is lehet elérni, de a járvány visszaszorított állapotban van - állapította meg.
A Pécsi Tudományegyetem professzora tavaly év vége óta vezeti a nigériai külképviseletet, a nyugat- afrikai országgal való kapcsolata azonban jóval régebbi gyökerű. A hetvenes évek végén ugyanis fiatal orvosként három és fél évet dolgozott Nigériában, jelenleg pedig amellett, hogy diplomata, az ország legnagyobb egyetemén, a zariai Ahmadu Bello Egyetemen vendégprofesszorként oktat. Kérdésünkre elmondta, ugyanazokat a tárgyakat tanítja, amelyeket itthon is a Pécsi Tudományegyetemen. Ezek a fertőző és trópusi betegségekkel kapcsolatos témák, egyebek közt a malária vagy a tuberkulózis. Ezen kívül a hallgatók részére úgynevezett ágy melletti oktatást is tart, amely során egy-egy beteg esetét beszélik meg a diákokkal. Nigériában mindössze néhány tucat magyar él, elsősorban Kadunában, illetve Lagosban. Sokuknak nigériai a házastársa, és évtizedek óta kint laknak. Van köztük néhány orvos, többségük azonban az üzleti szférában tevékenykedik. A nagykövet lapunknak arról számolt be, hogy a két ország között hagyományosan nagyon jó a kapcsolat. Ennek egyik mutatója, hogy Magyarországon csaknem ezer nigériai hallgató tanul. Kérdésünkre, hogy miként változott meg az ország a hetvenes évek óta, Ternák kifejtette: Nigéria az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődésen ment keresztül, a kontinensen gazdaságilag megelőzte már Dél-Afrikát. Ugyanakkor - tette hozzá - a közbiztonság vonatkozásában sajnos egyelőre ez a fejlődés nem figyelhető meg.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!