Csapatban még hatékonyabb a munka

2015. június 30.

Új Dunántúli Napló - 2015-06-30 - 4. oldal

Új reményt jelent a fül-orr-gégészet és az idegsebészet példás együttműködése

Magyar viszonylatban eddig nem hatékonyan kezelt betegek gyógyítására nyújt esélyt a Pécsi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti, valamint az Idegsebészeti Klinika együttműködése, amely révén határterületi, ún. agyalapi eredetű elváltozásokat tudnak kezelni a két klinika orvosai. Az első sikeres műtétek nyomán tartott kongresszusi beszámolók felkeltették a fül-orr-gégészeti szakma érdeklődését, s egyre több beteg érkezik Pécsre.
A magyar fül-orr-gégészek több évtizedes adósságát törlesztik a két klinika mintaértékű együttműködése révén, fogalmaz a kooperációt kezdeményező dr. Gerlinger Imre, a PTE Fül-Orr-Gégészeti Klinikája igazgatója. A koponyaalapon található elváltozások - többek között olyan kórképek tartoznak ide, mint az arcidegből kiinduló daganatok, a belső hallójáratból kiinduló tumorok, a kisagy-hídszöglet nagyméretű, siketséggel járó tumorai, a halántékcsont csúcsának elváltozásai, a halántékcsontot roncsoló folyamatok, az agyalapi vénákból kiinduló tumorok - ilyen szintű együttműködésen alapuló kezelése mind ez idáig váratott magára a magyar egészségügyben. Bár az agyalapi eredetű daganatok többsége jóindulatúnak számít, anatómiai elhelyezkedésük miatt veszélyt jelenthetnek a betegek számára a műtéti beavatkozás elmaradása esetén.
Svájci és olaszországi tanulmányútjai során Gerlinger Imre tanulmányozta a szükséges technikákat, és arra is lehetőség nyílt, hogy a klinika egy fiatal orvosa egy féléves ösztöndíj segítségével Olaszországban szerezze meg a szükséges tudást. Az Idegsebészeti Klinika professzoraival közösen kialakított team munkája nyomán egyre több helyről érkeznek a pécsi orvosok szakértelmében bízók. Ezzel egyidejűleg néhány beteg műtéti ellátása-OEP-finanszírozás mellett - szeptembertől Olaszországban folytatódik megfelelő kooperációban.
Az akadémiai doktori értekezését épp a múlt hét során sikerrel megvédő Gerlinger Imre úgy véli, hogy az ilyesfajta innováció az egyetemi klinikák kötelessége és felelőssége, nem beszélve arról, hogy olyan betegek számára nyújthatják most a gyógyulás lehetőségét, akik eddig nagyon rossz életminőségben voltak kénytelenek élni.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!