Elkerülhetők lennének a koponyasérülések

2015. június 30.

Új Dunántúli Napló - 2015-06-30 - 4. oldal

Közös harcot hirdetnek a láthatatlan járvány ellen

Egyedülálló és fájó módon aktuális kezdeményezést indítanak útjára a Pécsi Tudományegyetemen a "láthatatlan járvány", azaz a koponyasérülésekből származó rendkívül súlyos szövődmények megelőzése érdekében. A Tudatosan agyunk épségéért program csak akkor lehet sikeres, ha mi is teszünk érte.

Csak az elmúlt egy hónapban négy olyan súlyos gerinc- és koponyasérülést kellett ellátni a PTE KK Idegsebészeti Klinikáján, amelyek a lehető legabszurdabb módon, cseresznyefáról való leesés miatt keletkeztek, két esetben ráadásul az orvosok minden tudása sem volt elég ahhoz, hogy megakadályozzák a súlyos, maradandó károsodások kialakulását. Az ilyen banálisnak tűnő, ám tragikus következményekkel járó esetek szó szerint mindennaposak, nem csoda hát, hogy az idegsebészek fel nem ismert járványnak nevezik a hétköznapi balesetek nyomán kialakuló koponyasérüléseket. A pécsi idegsebészeti klinikán működő Neurotrauma Munkacsoport most nagyszabású megelőző programmal próbál gátat vetni a járvány terjedésének.
Az idegsebészek régi adósságot rónak le ezzel, mondja dr. Büki András, az idegsebészeti klinika igazgatója, a Nemzetközi Neurotrauma Társaság elnöke, egyben a kezdeményezés ötletgazdája. "Folyamatosan azzal kell szembesülnünk, hogy micsoda emberi tragédiák történnek nap mint nap, pusztán a tudatlanságnak és a gondtalanságnak köszönhetően. Azt is tudni kell, hogy ennek egyetlen valódi ellenszere van, ez pedig a megelőzés" - fogalmaz a szakember, aki az elmúlt évek során kollégáival az úgynevezett "enyhe" koponyasérülések vizsgálata és újrakategorizálása terén végzett úttörő munkát. A jelentős nemzetközi visszhangot kapott, többek között az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által finanszírozott kutatás meggyőzően bizonyította be, hogy azok a mindennapos, jelentéktelennek gondolt esetek, amikor kisebb háztartási, közlekedési, avagy sportbalesetet szenvedünk, súlyos, vis.- szamaradó következményekkel járhatnak, amennyiben nem fordítunk kellő figyelmet rájuk. Ezekről sok esetben ráadásul nem is tudunk, hiszen például kevesek fejében fordul meg, hogy a munkájukat ellehetetlenítő figyelemzavar, depresszió egy több hónappal korábbi kisebb baleset következménye.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!