XVI. Magyar Gyógynövény Konferencia

2015. július 28.

Gyógyszerészet - 2015-07-27 - 428,429,430,431. oldal

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2015. május 29-30-án rendezte meg a XIV. Magyar Gyógynövény Konferenciát a pannonhalmi Kosaras dombon, a Pannonhalmi Főapátság új látogatóépületében. A kétnapos konferenciának 112 résztvevője volt, többségük gyógynövénykutatással foglalkozó szakember, de jelentős arányban vettek részt a szektorban érintett cégek munkatársai is. A résztvevő gyógyszerészek a korábbi évekhez hasonlóan továbbképzési kreditpontot kaphattak. Lehetőség volt az első és a második napra külön-külön is regisztrálni, azonban a résztvevők több mint 80%-a mindkét napon részt vett.
Papp Nóra a PTE Farmakognóziai Intézet adjunktusa "Gyógynövények a Pannonhalmi Főapátság füveskönyveiben" címmel rövid áttekintést adott a konferencia helyszínéül szolgáló Főapátság könyvtárának értékes XVI-XVIII. századból fennmaradt magyar, latin és német nyelvű füveskönyveiről és orvosbotanikai műveiről.
Bencsik Tímea, a PTE Farmakognóziai Intézetének tanársegédje egy népszerű fűszernövény, a feketebors hatóanyagának biológiai aktivitása mögött rejlő mechanizmusok feltárására irányuló kutatásainak eredményeiről számolt be "A piperin simaizomhatásainak farmakológiai elemzése" címmel.
Bencze Bálint, a PTE KK Laboratóriumi Medicina Intézet PhD hallgatója saját fejlesztésű növényi kivonatokat és illóolajokat tartalmazó szájvizének antimikrobás és kémiai vizsgálatának eredményeit mutatta be.
A második napot prof. Szabó László Gyula, a Pécsi Tudományegyetem emeritusz professzora nyitotta meg "Farmakognózia: gyógynövény- és drogismeret?" című vitaindító előadásával, melyben a gyógynövényismeretet oktató, hazai egyetemi intézetek átnevezését javasolta.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!