Szűrés helyett applikáció

2015. augusztus 24.

24 Óra - 2015-08-24 - 14. oldal


Itthon Szántó Zalán ötlete volt az az ingyenesen letölthető mobilapplikáció, a LungScreen App, amely a tüdőrák kockázatát segít felismerni. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ mellkassebészeti osztályának vezetőjével arról is beszélgettünk, hogyan villant be neki ez az ötlet.

- Mi volt az elindító? 
- Egy sajátos és egyben szomorú "élmény": minden héten onkológiai megbeszélésen, amelyen részt veszek. Egy-egy ilyen alkalomkor 45-50 betegről egyeztetünk, közülük jó esetben 4-5 műthető, a többi már nem. Ez a szám egyébként megfelel a nemzetközi átlagnak: a többi betegnél másfajta kezelést kell alkalmazni. A tüdőrák betegeknél a sebészi beavatkozással ötször jobb a túlélési esély, mint bármilyen más kezelésnél - a problémát az jelenti, hogy későn érkeznek a betegek. 
- És ez önt nagyon zavarta... 
- Így van. Aztán egy nap éppen az iskolába vittem a fiamat, amikor a rádióban hallottunk egy hírt arról, hogy magyarok fejlesztettek egy olyan applikációt, amely segít megtalálni az elveszett kutyákat. A fiam erre azt mondta, hogy miért nem olyat fejlesztenek, amely a rablókat segít megtalálni - és a piros lámpánál, várakozás közben összekattant ez a két dolog. 
- És mi történt ezt követően? 
- Először is utánanéztem, hogy van-e már ilyen fejlesztés. Nem volt, úgyhogy elkezdődhetett a fejlesztés. Sikerült megtalálni a megfelelő embereket, úgyhogy az ötlet és a megvalósítás között nem telt el olyan sok idő. 
- És most hol tart a dolog? Arról hallottunk, hogy egy életmentő műtétet már elvégeztek így, de történt-e más beavatkozás? 
- Szám szerint nem tudok róla - a programnak ugyanis ez nem része. Aki letölti az alkalmazást, az kitölt egy tesztet, amelynek eredményei megmutatják, hogy mennyi a tüdődaganat megjelenésének az esélye. Akinél magas, annak javasolt egy szakember felkeresése - arról viszont nem kapunk adatot, hogy végül hányan mentek el orvoshoz, s hány operációra került sor. 
- Szóval nem is sejti, hány embert mentett meg az ötlete? 
- Nem, de nem is ez a lényeg. Korábban sokan jártak rendszeresen tüdőszűrésre, ám ez a lehetőség tavaly márciusban véget ért, s emiatt egyre előrehaladottabb betegséggel érkeznek az emberek a kórházakba. Az applikációt eddig több mint 53 ezren töltötték le, s valószínűleg sokan mentek el ennek alapján orvoshoz. Szerencsére a diagnosztikai központok is vevők voltak a fejlesztésre, a Pécsi Diagnosztikai Központban CT-t kérhet az, akit az applikáció fokozottan veszélyeztetettnek mond. Úgyhogy itt tartunk most - én abban bízom, hogy még nagyon sok emberen segíthet ez a fejlesztés.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!