Óriási a hiány a migrációt értő egészségügyi szakemberekből

2015. szeptember 1.


Új Dunántúli Napló - 2015-08-31 - 14. oldal

Európa számára is fontos a pécsi-kremsi összefogással induló képzés

Kis lépés az egyetemeknek, óriási lépés az európai közegészségügynek az a képzési program, amely révén migrációs egészségügyi szakembereket képeznek a Kremsi Duna Egyetem Üzleti és Globalizációs Kara és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara összefogásával. A két intézmény vezetőjével beszélgettünk a program hátteréről.

Ritkán kelt egy képzési programról szóló hír akkora visszhangot, mint a migrációs egészségügyi szakemberek magyar-osztrák kooperációban megvalósuló oktatása a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara (PTE ÁOK), illetve a Kremsi Duna Egyetem Üzleti és Globalizációs Kara (KDU ÜGK) összefogása révén. Mindez persze nem meglepő, a menekültkrízisről szóló híradások napi 24 órában foglalnak le minket hónapok óta. A migránsok egészségügyi igényeit kielégíteni és egyben a helyi lakosságot a migrációból származó esetleges egészségügyi kockázatoktól megvédeni képes szakemberek képzése jól láthatóan túlmutat az akadémiai szférán.
- Ha azt nézzük, hogy 20-25 hallgatóról van szó, akkor ez csupán a töredéke a pécsi orvoskarra járók számának, és gazdasági szempontból sem meghatározó az innen származó bevétel. Ha viszont arra gondolunk, hogy ezrével érkeznek a migránsok határainkra, akkor úgy vélem, nem kell külön hangsúlyoznom, hogy ennek a folyamatnak milyen népegészségügyi és szociális vonzatai vannak. Ráadásul bár évek óta látni lehetett, hogy a Közel-Keleten zajló folyamatok milyen következményekkel járnak, és milyen népvándorlást indíthatnak el, az Európai Uniót teljes egészében felkészületlenül érte a jelenlegi helyzet - fogalmaz Miseta Attila, a PTE ÁOK dékánja. Gudrun Biffl, a KDU ÜGK dékánja, egyben a kremsi egyetem Migrációs és Globalizációs Intézetének vezetője szerint ez a felkészületlenség ráadásul nemcsak a kormányokra és hatóságokra igaz, hanem a felsőoktatásra is. "Nagyon elkéstünk annak felismerésével, hogy a migrációs egészségügynek részévé kellene válnia minden orvos és egyben minden ápoló képzésének. A helyzet különösen kritikus Európa német nyelvű régióiban és keleti részein. A jelenlegi súlyos menekültkrízis idején különösen fontos a kormányzatoknak is, hogy meg tudják mutatni, hogy urai a helyzetnek, így ennek a képzési programnak nem csupán oktatási szempontból, hanem a megingott közbizalom helyreállítása szempontjából is nagy jelentősége van" - vélekedik az osztrák professzor asszony.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!