Csúcstechnológiájú készülék vár bevetésre

2015. szeptember 30.

Új Dunántúli Napló - 2015-09-30 - 6. oldal

Saját molekuláink révén gyógyít a nukleáris medicina - Hatékony harc a daganatos betegségek ellen

Bár a nukleáris medicina kifejezés esetleg ijesztő képzettársításokra adhat okot, valójában a legelegánsabb és legkevesebb kockázattal és szövődménnyel járó diagnosztikai és terápiás módszerek egyike. A Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézete igazgatójával, dr. Zámbó Katalinnal tekintettük át a szakma fejlődését és a kiaknázatlan lehetőségeket.
A sugárzás és a sugárterápia szavak hallatán valószínűleg olyan agresszív kezelési módokra gondolunk elsőként, amelyek ugyan hatékonyak a különböző daganatos betegségek elleni harcban, ám a betegektől is nagy áldozatot kívánnak meg. Mindennek csak az első fele igaz, viszont a radioaktív izotópokkal dolgozó nukleáris medicinára, amely hatékonysága mellett minimális veszéllyel járó beavatkozást követel, és mellékhatása is kevés.
A nukleáris medicina elsősorban diagnosztikai módszerként ismert, bár sok és egyre több felhasználása van a különböző betegségek gyógyítása terén is. Egyszerűen fogalmazva, a diagnózis és a terápia során sugárzó anyagot juttatunk az emberi szervezetbe, majd ennek útját mérőműszerekkel figyelve kapnak képet a szakemberek az itt zajló folyamatokról, a kezelések során pedig a radioaktív anyag célba jutása után elpusztítja a káros szöveteket, magyarázza dr. Zámbó Katalin, a PTE KK Nukleáris Medicina Intézetének igazgatója. A gyakorlatban mindez természetesen jóval bonyolultabb, hiszen az eljárás lényege, hogy a szervezetben is előforduló alkotórészeket használják fel, mégpedig oly módon, hogy egy- egy molekulához "kötik" a radioaktív izotópot, majd a molekula a daganatos szövetbe közvetlen módon beépülve roncsolja azt. Ezen a módon kikerülhető a hagyományos sugárterápiák rákfenéje, hangsúlyozza Zámbó professzor asszony, hiszen a kívülről irányuló sugárzás esetén igen nehéz elkerülni, hogy az útba eső ép szövetek is károsodjanak.
A kezelés kulcsát azok a radiofarmakonnak nevezett anyagok alkotják, amelyek a speciális molekulát és a hozzá kapcsolt radioaktív izotópot tartalmazzák. Ezek jelentik egyben a nukleáris medicina korlátait, hiszen az egyes betegségek esetében meg kell találni és ki kell fejleszteni azokat a radiofarmakanokat, amelyek garantáltan a problémás szövetbe épülnek be. A tüdőrák egyes típusai esetében például sajnos nem létezik még ilyen anyag, de az idegsejtekből kiinduló, úgynevezett neuroendokrin daganatokat kitűnően lehet kezelni ezzel a módszerrel, egy új anyagnak köszönhetően pedig már a prosztatarák áttétei esetében is alkalmazható ez a módszer, hoz több példát Zámbó Katalin. Nem csak a rosszindulatú daganatos betegségek esetében használható ez a terápia ráadásul, hanem súlyos ízületi gyulladásokat is lehetséges kezelni, miután a sugárzó anyag révén csökkenteni, esetleg megszüntetni is lehet a gyulladt szöveg burjánzását. A szervezetbe juttatott radioaktív izotópok ráadásul hamar lebomlanak, így összességében a sugárterhelés is kicsi - ennek minimalizálása egyébként is az egyik alapelve a nukleáris medicinának.
A pécsi Nukleáris Medicina a közelmúltban gazdagodott egy pozitronemissziós tomográffal, azaz PET/CT-vel, ám a finanszírozás hiánya miatt a csúcstechnológiájú készüléket egyelőre nem tudták üzembe helyezni. Az anyagcsere-folyamatok vizsgálatára is képes készülékek pedig óriási előrelépést jelenthetnek a különböző daganatos betegségek kiszűrésében, hiszen a cukoranyagcsere vizsgálata révén már azelőtt ki lehet szűrni a daganatos megbetegedéseket, hogy a daganatok szerkezetileg is látható formában megjelennének. Ennek alapelve egyszerű: a kóros sejtburjánzásban érintett terület több tápanyagot, azaz cukrot használ el. Ugyanezen elv alapján ideális a PET/CT például a szívizom életképességének vizsgálatára is, hiszen a beteg számára nagyon kellemetlen és kockázatos katéterezés nélkül megállapítható, hogy a szívizom melyik része egészséges, és melyik halt el.
A PET/CT ügye jól megvilágítja a magyar nukleáris medicina helyzetét jellemző kettősséget, mondja az igazgató asszony. Miközben a szakértelem rendelkezésre áll, a szükséges társadalombiztosítási források nem mindig, még úgy sem, hogy sok diagnosztikai és terápiás módszer esetében szakmailag bizonyított a nukleáris medicina hatékonyabb mivolta a hagyományos megoldásokkal összevetve, ráadásul pontossága miatt költséghatékonyabb is. Zámbó Katalin abban bízik, hogy a készülék tudását hamarosan a pécsi és dél-dunántúli betegek érdekében kamatoztathatják.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!