Még tart a látás hónapja

2015. október 19.

Új Dunántúli Napló - 2015-10-19 - 3,4. oldal

Október a látás hónapja, ezért sok optikában ingyenes szemvizsgálattal várják a lakosságot. Érdemes kihasználni a lehetőséget, hiszen a szűrések több betegségre is fényt deríthetnek. Emellett azzal is hozzájárulhatunk szemünk egészségének megőrzéséhez, ha sok olyan zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, amiben lutein, zeaxantin, valamint A-, a C-, és E-vitamin van. Szerencsére már a patikákban is kapható olyan étrendkiegészítő, amely mindezt tartalmazza - ha biztosra akarunk menni. Márpedig célszerű, hiszen az információk nagy része a szemünkön keresztül jut el hozzánk.

Ingyenes szűrés az optikákban

Hogy felhívják az emberek figyelmét a szűrések fontosságára, hónap végéig többek között ingyenes szemvizsgálattal várják a lakosságot a legtöbb optikai szaküzletben, ahol szemész szakorvos is dolgozik. Az ilyen vizsgálatot végző üzletek szórólapokon és különböző újságokban teszik közzé a lehetőséget. 
Természetesen a látás hónapjától függetlenül egész évben ingyenes a vizsgálat a szemészeti szakrendelőkben - hangsúlyozta dr. Vékási Judit, a PTE Szemészeti Klinika igazgatóhelyettese. 
A szakember szerint egyébként a két leggyakoribb panasz, amivel a beteg az orvoshoz fordul, a látásromlás és a szemfájdalom. A látásromlás lehet hirtelen és fokozatosan kialakuló, a szemfájdalom pedig jelentkezhet zöldhályogos roham miatt, vagy valamilyen gyulladás következtében. A szemet ért sérülések a sérülés súlyosságától függően járnak látásromlással és fájdalommal.
Hogy ezt hogyan tudjuk megelőzni? A szemsérülések elkerülése miatt bizonyos munkák csak a megfelelő védőszemüvegek használata mellett végezhetők (például fűnyírás, hegesztés, kalapálás). A látás megóvásában pedig fontos szerepe van a dohányzás mellőzésének, a mértéktelen alkoholfogyasztás kerülésének, a vitamindús táplálkozásnak, a vércukor és magasvérnyomás rendszeres ellenőrzésének (és ha már kialakult a betegség, akkor ezek kezelésének), valamint UV-szűrős napszemüveg viselésének. 
Dr. Vékási Judit kérdésünkre azt is elmondta, ha már kialakultak a problémák, sokszor műtéti úton is tudnak segíteni, legyen szó látásjavításról vagy a látás megtartásáról. A műtétek nagy része OEP által támogatott. Az OEP által támogatott szemműtétek közül egyébként a szürkehályogműtétek esetében a leghosszabb a várólista a klinikán, de igyekeznek ezt lerövidíteni.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!