Gyermek-prevenciós központ nyílt Pécsett

2015. november 16.

 

Szakmai szervezetek kezdeményezésére megnyílt az első gyermek prevenciós központ Magyarországon. A Pécsi Tudományegyetemen működő centrum feladata lesz a már meglévő prevenciós tevékenységek, az elhízás megelőzésére irányuló szakmai kezdeményezések összehangolása, fejlesztése és népszerűsítése, egységes nemzeti koncepció kidolgozása, szakmai továbbképzés, oktatási anyagok összeállítása, egészségfejlesztési modulok kifejlesztése a gyermekek életének első ezer napjára.

A gyermekgyógyászat és betegségmegelőzés legismertebb szakmai szervezetei – a Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, a Magyar Védőnők Egyesülete és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet – Molnár Dénes, a PTE egyetemi tanára kezdeményezésére a közelmúltban közös nyilatkozatban kötelezték el magukat amellett, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a gyermekkori elhízás járványszerű terjedésére és súlyos következményeire, oktatási programokat dolgoznak ki a gyermekorvosoknak, védőnőknek és szakembereknek.

Az „Összefogás a gyermekek egészségéért” kezdeményezés résztvevői most megtették az első fontos gyakorlati lépést a gyermekkori betegségek megelőzéséért: támogatásukkal létrejött a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján Magyarország első, regionális gyermek-prevenciós központja. A létrehozók szándéka szerint a központ elindítása egy mintaprojekt lesz, így – a tapasztalatok tükrében – a kezdeményezést a jövőben az egész országra kiterjesztenék.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntőjében kifejtette: „A mintaprojekt helyszínéül a szakemberek azért a pécsi gyermekklinikát választották, mert az már évek óta az Európai Elhízástudományi Társaság minősített centrumaként, nemzeti és európai gyermekdiabétesz regiszterként működik, több európai multicentrikus kutatásban vett részt, intervenciós és prevenciós programokat dolgozott ki, és szoros együttműködést alakított ki óvodákkal, iskolákkal, házi gyermekorvosokkal és védőnőkkel.”

„A gyermek-prevenciós központ feladata lesz a már meglévő prevenciós tevékenységek, az elhízás megelőzésére irányuló szakmai kezdeményezések összehangolása, fejlesztése és népszerűsítése, egységes nemzeti koncepció kidolgozása, szakmai továbbképzés, oktatási anyagok összeállítása, egészségfejlesztési modulok kifejlesztése a gyermekek életének első 1000 napjára” – mondta el Decsi Tamás professzor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának főigazgatója, a PTE Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Molnár Dénes, a PTE Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, a gyermek-prevenciós központ ötletgazdája és vezetője rámutatott: „Az első ezer nap azért kapott kiemelt figyelmet, mert ez az az életszakasz, amely alapvető befolyással van a fiatalkori és felnőttkori elhízásra. Ekkor zajlik le az úgynevezett metabolikus programozás, és alakul ki – egy életre szólóan – a zsírsejtek száma. További fontos célja a központ tevékenységének, hogy a Kormány által bevezetett megelőzési intézkedések – például a menza program – elfogadottságát elősegítse a pedagógusok, gyermekek és családok körében szervezett találkozókon.” – hangsúlyozta a professzor.

Az összefogásban résztvevő szakmai szervezetek megállapodtak abban is, hogy a mintaprojekt módszertanát, tapasztalatait egy szakmai konzultáció keretében megosztják az illetékes kormányzati és döntéshozó szervezetekkel is. A központ egy speciális vérnyomásmérő eszközt is kapott a megalakulás alkalmából a Nestlé Hungáriától, amelynek köszönhetően a gyermekek vérnyomását a lehető leggyorsabb és legprecízebb módon tudják megmérni.

 

További információ:

Prof. Dr. Molnár Dénes
egyetemi tanár
denes.molnar@aok.pte.hu

 

 

Dokumentum(ok)

  • pte_sajtokozlemeny_Gyermekklinika_151116.doc

    .doc

    download
Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!