Sorsszerűen választott pályát Bender Zsuzsanna, az év orvosa

2016. április 25.

2016. április 24. (Dunántúli Napló)

Astellas Szakmai Díjat kapott, az Év orvosa lett rehabilitációs és krónikus ellátás kategóriában dr. Bender Zsuzsanna pszichiáter, a Szigetvári Kórház Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályának osztályvezető főorvosa.

Olvasta a díjra való nevezés során a betegek által írt jellemzéseket?
– Meg is szeppentem, sugárzott belőlük az őszinteség és a szeretet. Ez fontos, mert a pszichiátriai betegek nehezebben kommunikálnak, főleg interneten. A díj nemcsak nekem szól, hanem a csapatomnak. Sok fiatal, tiszta, lelkes, szakmailag kitűnő kollégám van.

Vezetőként szembesül az elvándorlással?
– Érint minket is, de megvagyunk, s ebben remélhetően a helynek is szerepe van. Abban hiszek, hogy egy orvosnak mindig ott és akkor kell megragadnia a lehetőséget, ahol éppen van. Nem sírni kell azon, hogy mi nincs, hanem azt nézni, mi van. Az egész életem erről szólt. Sok barátom csalogatott külföldre, nem értették, miért nem megyek. A kalandvágyon túl azért, mert itt vannak a betegeim, mert nekünk itt kell valamit tennünk.

Miért lett pszichiáter?
– Az sorsszerű volt. Belgyógyász akartam lenni, aztán az egyetem alatt találkoztam Kézdi Balázzsal, aki mentorom lett. Ő az egyik legnagyobb hatású magyar pszichiáter volt. Ő hívott 1980-ban Szigetvárra, itt akkor alapították a Pszichiátriai Intézetet. Az itt végzett munka országosan is elismert, újszerű, progresszív volt. Nagyon hitt abban, hogy új utakat kell járni, emberségesebb gyógyításra van szükség. Szigetvár volt az első hely az országban, ahol nem használtak elektrosokkot. A volt férjem is pszichiáter, együtt dolgoztunk itt kezdetektől, részese volt az első szigetvári korszakomnak.

A cikk folytatása

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!