Köztünk settenkedik az édes halál

2016. május 12.

infovilag.hu - 2016-05-11

Javul(hat)nak a cukorbetegek életesélyei

A diabétesz-elemzést bemutató eseményen az Infovilág szerkesztője a dokumentumban és a tudósok előadásaiban nem szereplő kérdésekre igyekezett választ kapni. A többi között arra, hogy lehetne-e a jelenleginél olcsóbban hozzájutni a cukorbetegek és a potenciális cukorbetegek önellenőrzését segítő vércukormérő-tesztcsíkokhoz. A válasz meglehetősen lehangoló volt, miután kiderült: az egészségpénztár által támogatott áru tesztcsíkra csak az jogosult, aki naponta legalább kétszer inzulinbevitelre szorul. Nem kaphat ilyent sem az egyszeri inzulin-, sem a többszöri tablettafogyasztó sem.

A másik kérdés lényege: létezik-e családorvosi felvilágosító tevékenység a cukorbetegségről? A válasz elszomorító volt: tekintettel arra, hogy a szerfölött túlterhelt, fogyatkozó, elöregedő családorvosi közösség gyakorta a gyógyításra sem képes annyi időt és energiát fordítani, amennyi mindenképpen szükséges lenne, mert a rengeteg adminisztrációs munka elveszi az idejét s erejét, a felvilágosítás legföljebb esetleges.

A 2-es típusú diabétesz általában túlsúllyal jár. Az egészséges táplálkozás nem olcsó, milliók képtelenek megfizetni, miként fitneszterembe sem azok járnak, akik éppen csak megélnek családjukkal együtt. Ennek ellenére van mód és lehetőség a veszélyeztetett populáció szűrésére a gyakorlatban jól bevált FINDRISK kérdőív kitöltésével. A finn eredetű kérdéssor helyes megválaszolása után kapott eredmény alapján az orvos eldöntheti, milyen vizsgálatokat kezdjen a páciensnél. Sajnos, a kérdőív még nem honosodott meg a hazai háziorvosi gyakorlatban, holott még csak pénzbe sem kerül…

Az orvos-továbbképzés is segíthet a cukorbetegség-felismerésben: a pécsi egyetemen máris számos háziorvos sajátíthatta el a diabetológia alapjait, licenszvizsgát is tett, ami nem szakvizsga ugyan, de tudása mindenképpen gazdagodott.

Forrás

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!