Legóból épített nyelvtudás - Tények és tévhitek - Nyelvvizsga a vége

2016. június 10.

szabadfold.hu 2016. 06. 09.

GOETHE szerint: „Aki nem ismer idegen nyelvet, az az anyanyelvét sem ismeri.”

Mi, magyarok sereghajtók vagyunk a nyelvtudást nézve, viszont saját nyelvünkre szívesen tekintünk úgy, hogy a külföldiek számára szinte megtanulhatatlan. Nyelvészek és kutatások egyaránt cáfolják ezt az előítéletet. Minden emberi nyelv, amit közösségek anyanyelvükként beszélnek, egyformán bonyolult szerkezetű. Nincs olyan értelmes szempont, amivel a „fejlettséget” tekintve különbséget lehetne tenni, mondjuk, az űrkutatásban élenjáró országok nyelvei és a halászó-vadászó életmódot folytató törzsek nyelvei között.

Lehet, hogy a vadászó bennszülött több növény és állat nevét ismeri, mint az amerikai űrhajós, de ez csupán anyagi kultúránk különbözőségét bizonyítja. Még ha az egyik nyelvnek kisebb is a szókincse a másiknál, az is csak arra utal, hogy kevesebb célra használják – például nem alkalmazzák bankban, ügyvédnél vagy repülőtéren –, nem pedig arra, hogy kevésbé fejlett. – A gyerekek egyforma könnyedséggel tanulják meg anyanyelvüket vagy anyanyelveiket. Mégis, ha felnőttkorban tanulunk idegen nyelvet, egyesek nagyobb nehézséget okoznak, mint mások.

Mi, magyarok a tényektől függetlenül hisszük azt, hogy a magyar nyelv megtanulhatatlan – összegzi tapasztalatait dr. Pelcz Katalin nyelvész (nagy képünkön középen), a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Nemzetközi Oktatási Központjának magyarprogram-vezetője. – Ha az optimális és valós tanítási tapasztalatból kiindulva nézzük nyelvünk tanulhatóságát, az éppen an?nyira nehéz, mint bármely másik nyelvé. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy év alatt a kezdő szintről indulva felsőfokú nyelvtudásra lehet szert tenni.

Hogy ez mennyire igaz, arra jó példa az új angol nagykövet esete, akit intézetünkben is tanítottunk magyarra. Iain Lindsay egy listát mutatott: a brit külügyminisztériumban aszerint kategorizálták a tanulandó nyelveket, hogy azokat a nehézségi szinttől függően mennyi ideig kell tanulniuk az angol diplomatáknak. Ebben az összeállításban pedig a magyar nem a legnehezebbek között szerepelt.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!