Fókuszban az agykutatás a Magyar Tudomány ünnepén

2016. október 27.

OKNYOMOZÓ TUDOMÁNY: MIÉRT FONTOS AZ AGYKUTATÁS A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ORVOSLÁS SZÁMÁRA?

 

Nincs ország, amely meg tudna birkózni az előtte álló társadalmi és gazdasági kihívásokkal tudósai közreműködése és kutatói felfedezései nélkül.

Ennek alátámasztására kap kiemelt helyet a Magyar Tudomány Ünnepe ez évi rendezvénysorozatában a Nemzeti Agykutatási Program (NAP), amely Magyarország eddig legnagyobb egy tudományterületre összpontosuló kutatási vállalkozása. A többnapos rendezvénysorozat, a NAP példája segítségével általában is fel kívánja hívni a figyelmet a kutatás, fejlesztés, innováció harmonikus egységének a jelentőségére a társadalmi terhek mérséklésében és a gazdaság versenyképességében.  


Mindez a tudomány és a közélet, a politika és a közigazgatás vezetőinek találkozását, párbeszédét is igényli. Ezt szolgálja a „Tudomány és Parlament” rendezvény, amely idén először szerepel a Magyar Tudomány Ünnepe programjai között. A programra meghívást kap az Országgyűlés, illetve az Európai Parlament több képviselője, a kormányzat és a felső közigazgatás érintett vezetői, a kiemelkedő kutatóhelyeknek otthont adó települések helyi politikusai, továbbá a bioinnovációban érdekelt legfontosabb szakmai szervezetek, intézmények képviselői. A párbeszéd emellett megkapja a lehető legszélesebb társadalmi nyilvánosságot is. 


A NAP kutatói és vezetői meg kívánják osztani eredményeiket a többi kutatóval és az azokat a gyakorlatba átültető pszichiáter, ideggyógyász és idegsebész szakorvosokkal, családorvosokkal és természetesen a betegekkel és a széles közvéleménnyel is.  
A felfedező kutatás néhány kiemelkedő eredményéről az érintett NAP kutatócsoportok vezetői számolnak be.  


Az orvos-szakmai programrész a 126 orvos-szervezetet tömörítő Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségével (MOTESZ) együttműködésben, a hagyományos Magyar Orvostudományi Napok keretében valósul meg, ami egyúttal akkreditált szakmai továbbképzésnek is minősül a résztvevők számára.  
A szélesebb közvélemény képviselői egy-egy előadásban ismerhetik meg az autizmus és az internetfüggőség neurobiológiai alapjait és a felfedezések mindenki számára levonható tanulságait a csütörtöki és a pénteki koraesti előadáson. 


A programsorozat méltó zárása a három Nobel-díjast nevelő, magyar származású Stephen W. Kuffler nevét viselő magyar alapítvány díjátadó ünnepsége. 

A programról részletesen a mellékletben olvashat:

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!