Afrikai országban műtött a pécsi fül-orr-gégész professzor

2017. január 2.

Szöveg és képek: bama.hu

Egy helyi kórház féléves műtétszámát végezte el két hét alatt Malawiban az a magyar csapat, akik közt dr. Gerlinger Imre, a PTE Klinikai Központ fül-orr-gégész professzora is vállalkozott a misszióra.

 

Hogyan kerül egy pécsi orvos Afrikába?

A Magyar Afrika Társaság missziójának részeként, egy ötfős csapatban mentem két hétre, október végén–november elején, saját költségen. Ez volt a tizennegyedik misszió, de az első olyan, ahol műtéteket is szerveztek. Malawi Blantyre nevű városában voltunk, ez az ipari-kereskedelmi-kulturális központ.

 

Milyen körülményeket kell elképzelni?

A kórház lepusztult pavilonokból áll, de van egy kétműtős, szponzori pénzekből épült fül-orr-gége osztályuk – az ország egyetlen ilyen szakorvosával, akinek olyan alacsony szintű a képzettsége, hogy komoly műtéteket nem tud vállalni. Az egyetlen altatóorvos is egy kétéves gyorstalpalót végzett csak, de ő is annyira keresett, hogy egy héten pár órát tölthet ott. Szóval az általunk két hét alatt elvégzett 43 nagyműtét egy féléves ottani műtétszámnak felelt meg. Az egyik műtőjükben az övéik dolgoztak, mi pedig a saját altatóorvosunkat vittük. Ő majdnem infarktust kapott, mikor először meglátta a berendezést, mert a nálunk az előző évszázad elején használt, kézzel pumpálós lélegeztetőgépet használtak. A város maga is elképesztő, az utak és az épületek borzasztó állapotúak, az ember úgy érzi, mintha időutazáson lenne a középkorba. Városrészenként váltakozva fél napra van áram. Egyszer műtét közben is elment, akkor az altatóorvos nem tudott mit csinálni, úgy nézett ki, elveszítjük a beteget. Aztán kiderült, hogy egy asszisztens bekapcsolt az épületben egy kávéfőzőt, az csapta le a hálózatot – szerencsére két percen belül előkerült, és vissza tudtuk hozni az áramot.

 

Milyen eseteket láttak el?

Elszomorítóak a viszonyok. Láttunk sok operálatlan fejlődési rendellenességet és rengeteg elhanyagolt, krónikus fülgyulladást. Vagy fél fej nagyságú golyvákat, amik egyszerű jódhiány miatt alakultak ki. Ezekből tizenhármat operáltam, de volt olyan, amit két napig kerülgettem, hogy neki merjek állni. Végül mindet sikerült megoldani szövődmény nélkül. De akadt rengeteg banális eset is, például lenyelt csirkecsont vagy fémpénz egy kisgyerek torkában. Találkoztunk olyanokkal is, amiről azt gondoltuk, már csak a tankönyvekben léteznek. Operáltunk olyan eseteket is, amiket a tanársegéd koromban tanult és gyakorolt, de 20 éve nem használt módszerekkel kellett megoldani.

 

Kényszerültek rögtönzésre, egyedi megoldásokra?

Egyszer tönkrement az ott lévő használt orvosi lámpa, úgyhogy a saját turista­fejlámpánkkal kellett megoldanunk a műtétet. Egy másik esetnél mindenképpen endoszkóp kellett volna, de az osztályon nem akadt. Végül az urológián találtam egy hólyagokhoz használt műszert, aminek kicsit más a mérete, de megoldottuk – ha már a beteg 300 kilométerről odajött. Mert özönlöttek a betegek, gyakran szekéren hozták az évek óta operálatlan eseteket.

 

Mit lát másként egy orvos, amikor ezután hazajön a megszokott kórházba?

Amikor először beléptem újra az itthoni műtőnkbe, azt mondtam a kollégáimnak, tegyük össze a két kezünket, hogy a világ fejlett negyedéhez tartozunk. Mindenki becsülje meg, hogy itt, Pécsen kiváló képzéssel, korszerű eszközökkel dolgozva ott lehetünk az európai élvonalban. Az is biztos, hogy én nem fogok többet panaszkodni, miután láttam, hogy ott milyen körülmények közt, milyen képzéssel kell ellátniuk a betegeket. Megtanultam becsülni a helyemet, a sorsomat.

 

Malawiból Pécsre

A misszió folytatásaként a PTE Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikája meghívott egy rezidenst Malawiból. A féléves gyakorlatának minden költségét állják, csak az utazáshoz kell szponzort szereznie. Pécsen komoly műtéteknél asszisztálhat és gyakorlatot szerezhet a munkaszervezés, egy osztály vezetése és a háttértevékenységek terén is. A várhatóan tavasszal érkező fiatal a továbbiakban is számíthat a szakmai támogatásra, Gerlinger professzor szívesen megnézné néhány év múlva egy látogatáson, hogy odahaza hogyan boldogul. Az ilyen mentorálás egyébként bevett szokás, a klinikán fogadtak már indiai és vietnami orvost is.

 

Orvosok külföldön

A 16 milliós országban nincs háziorvosi rendszer, félmillió emberre jut egy ellátóközpont, ezek a kórházak leginkább pajtákhoz hasonlítanak – érzékelteti az állapotokat a professzor. Aki ezekbe nem jut el, annak a helyi varázsló marad. A képzett orvos kevés, például radiológus és patológus is egy-egy akad Malawiban. Jellemző, hogy az előző elnök szívinfarktusban halt meg 2012-ben, mert nem tudták ellátni. A kormányzat rendkívül korrupt, az egészségügyre nem áldoznak – aki tehetős, vállalja a kétórás repülőutat Dél-Afrikába, ahol fizetős kezelést kaphat. A kezdő orvosoknak nem jár fizetés, ezért aki ezt a pályát választja, jellemzően külföldre vándorol.

 

 

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!