Kollégiumi felújítások a Modern Városok Programban

2017. április 19.

A Modern Városok Program keretein belül több kollégiumot is felújítanak a közeljövőben Pécsett. A beruházások érintik majd a szobák komfortfokozatának növelését, illetve a jelenleg kihasználatlan terek is különböző fejlesztéseken esnek majd át, hogy a hallgatók több közösségi térrel rendelkezhessenek.

A Pécsi Tudományegyetem mintegy húszezer hallgatóval rendelkezik, és közülük sokan vannak, akik az albérletekkel szemben a kollégiumi létet preferálják, akár az ár-érték arány, akár a kollégiumi lét semmihez sem hasonlítható hangulata miatt. Ezért született meg az a döntés, hogy a 2016-2020 között futó Modern Városok Program több kollégium felújítását is magában foglalja - ilyenek a Damjanich és a Balassa János Kollégiumok, valamint a Laterum.

A Balassa János Kollégiumban a tervek szerint a szobák száma nem csökken majd, és mindegyik két személyes marad. Ezek a lakószobák teljes felújításon esnek át: fűtés, víz-csatorna, elektromos rendszerek, burkolat, beépített szekrény- és ajtócsere, továbbá új bútorok is kerülnek a felújított helyiségekbe. A közös vizesblokkok szellőzését is javítják, a mosókonyhák azonban megszűnnek, helyettük egy új mosodát alakítanak ki szárítógépekkel. Az étterem területén új tanulószobák alakulnak, a konyhai raktár szintjén pedig kerékpártároló létesül. Az épület informatikai hálózatát is korszerűsítik.

Mindezek alapján 410 hallgató tudna kétfős szobákban lakni, a lakószobák és az informatika felújítása mellett pedig az épületben 3 tűzszakasz is létrejön, tűzjelző rendszerrel, mely a hallgatók biztonságát szolgálja.

A Damjanich Kollégiumban 100 hallgató fér majd el két személyes fürdőszobás szobákban. A kollégium szolgáltatási köre jelentősen bővül. A tervek szerint saját, biztonsági kamerával védett parkolóval fog rendelkezni, zárható, szintén kamerával védett kerékpártárolóval.

Az épületben akadálymentes megközelíthetőséget alakítanak ki a mozgássérültek számára. A lakószobák és a vizesblokkok felújítása mellett szintenkénti teakonyha, központi mosó-szárító helyiség, két darab 15 fős tanulószoba, egy alagsori klubszoba, és egy tornaszoba jön létre. A környezet parkosított lesz, a közösségi terek fejlesztése után pedig a komfortfokozat alapján akár a legmagasabb kategóriába lesz sorolható a kollégium. Természetesen az informatikai és elektronikai hálózat is korszerűsödik, a tűzvédelem pedig még erősebb lesz.

A férőhelyek száma maradna 300 feletti a Laterum Kollégiumban. A belső felújítások mellett leginkább a hallgatói igényekhez igazítják majd az átalakításokat. Ennek megfelelően modern hallgatói tereket alakítanak ki, és a megnövekedett világhálós igényekhez igazodva bővítik a vezeték nélküli internet-kapacitást is.

Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet: a Modern Városok Program keretében a Pécsi Tudományegyetemnek juttatott 24 milliárd forintos keretből nemcsak a külföldi, hanem a magyar, azon belül a pécsi hallgatók oktatási háttere is jelentősen javul. Bár a fő cél a külföldi hallgatók számának növelése – s ezen keresztül a helyi gazdaság további élénkítése is - de az új oktatási terek, korszerű eszközök előnyeit természetesen a magyar hallgatók is élvezni fogják.

Az is örömteli, hogy a kollégiumfejlesztések révén jelentősen javulnak a diákok lakhatási körülményei, de a külföldi és a magyar hallgatók egy jelentős része nem a diákszállókon lakik. Sok pécsi számára ez komoly lehetőséget jelent, hiszen egyre nő azoknak a száma, akik saját megtakarításból és a most igencsak kedvező hitellehetőségek révén ingatlant vásárolnak, majd azt kiadják a diákoknak. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az építőipar is jelentős munícióhoz jutott: elég végignézni a pécsi Egyetemvároson vagy a belvároson, s azt látjuk, hogy egyre-másra nőnek ki a földből a társasházak, ez is egyértelműen a jelentős pécsi diáklétszám gazdaságélénkítő hatását mutatja.

Forrás

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!