Életet ment az amputáció

2017. május 10.

Az amputáció egy radikálisnak tűnő rutinműtét, amiből Pécsett évente több mint száz beavatkozást hajtanak végre.

Nemrég látott napvilágot a sokkoló hír, miszerint naponta tíz olyan amputációt végeznek az orvosok Magyarországon, melyek során cukorbetegség miatt kell valakinek a lábát levágni. Ilyen műtétből 2014-ben 3658 volt, ami azt jelenti, hogy minden kétszázadik cukorbeteg lábát amputálni kell.

Dr. Menyhei Gábor professzor, a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának igazgatója elmondta, a verőereket érintő betegségek miatti végtageltávolításokat a klinikán végzik, ahol évente 140-150 alsó végtagi amputáció történik. Az Érsebészeti Klinika mellett végeznek amputációkat a Traumatológiai Klinikán is baleseti sérülteken, noha az amputációk leggyakoribb okát Pécsett a súlyos alsó végtagi érbetegségek jelentik.

Ezeknek az amputációknak az 50 százaléka cukorbetegség miatt kialakult súlyos szöveti gyulladás, vagy súlyos keringészavar miatt történik. Emellett más típusú, súlyos betegség következtében is kénytelenek amputációkat végezni, a balesetek miatt amputált végtagok aránya azonban kevesebb mint 10 százalék - tette hozzá.

Dr. Menyhei Gábor professzor kiemelte, hogy az amputáció nem számít nagy rizikójú műtétnek, és eredménye életmentő, hiszen a betegek végtagszöveteinek elhalása során olyan anyagok jutnak a keringésbe, amelyek az életfontosságú szerveket károsíthatják. Ez pedig előbb vagy utóbb a beteg halálához vezetne.

"Amputációt csak akkor végzünk, amikor nincsen már lehetőség keringés javító beavatkozásra, műtétre, ha a szövetkárosodás visszafordíthatatlan, vagy ha az erek állapota már nem teszi lehetővé a helyreállító érműtétet" mondta a professzor.

A műtét után a betegeket a klinika rehabilitációs osztályán kezelik, ahol szakorvosok, szakdolgozók és gyógytornászok segítségének köszönhetően tanulják meg, miként élhetnek önálló életet művégtaggal. Ennek sikere nagyban függ a beteg együttműködő képességétől is.

Forrás

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!