Nem csak a pénzükkel gazdagítják Pécset

2017. május 11.

Az elmúlt években Pécs jól megszokott arcai lettek a külföldi egyetemisták, akikből már csaknem kétezer tanul az Általános Orvostudományi Karon, és ez a létszám néhány éven belül meg is kétszereződhet. Hiányuktól szó szerint szegényebbé válna a város, ám miközben a külföldi diákok jelenléte jelentette jótékony gazdasági hatásról sok szó esik, jótékonykodási tevékenységükről jóval kevesebb. Holott bőven van miről beszélni, legyen szó akár Pécsről, akár Erdélyről, akár a gyógyításról, akár az oktatásról.

Családias hangulatú esemény volt 23 évvel ezelőtt az első Nemzetközi Est az akkori Pécsi Orvostudományi Egyetemen néhány tucat külföldi diákkal néhány országból. Idén márciusban több ezer diák és érdeklődő töltötte meg csordulásig az Expo Center termeit több mint 60 országból. Az egész ország egyik legnagyobb multikulturális eseményévé avanzsált Nemzetközi Est leglátványosabb részét természetesen a világ minden pontjáról érkezett diákok által kínált étel és ital különlegességek és a kultúrájukat bemutató produkciók jelentik, ám legalább ennyire fontos, hogy az összes bevételt jótékonysági célokra ajánlja fel a szervező Angol-Német Hallgatói Önkormányzat, azaz az EGSC.

Mára már hagyománnyá vált a hallgatók oktatásában résztvevő klinikák, intézetek támogatása a befolyt pénzből, mondja a hallgatói önkormányzat irodavezetője, Berta Anikó, és miután a beszerzett műszerek, eszközök az orvosképzés mellett a betegellátásban is felhasználásra kerülnek, végső soron a pécsi betegek járnak jól. A külföldi hallgatók társadalmi érzékenysége egyébként is példaértékűnek mondható, teszi hozzá az irodavezető, és óriási segítséget nyújtanak olyan pécsi szervezetek számára, mint például a szegény sorú kisgyerekeket, fiatalokat segítő Jótékony Nőegylet, avagy a hátrányos helyzetű és gondozott gyerekek számára közösséget és fejlesztő programokat nyújtó Faág Egyesület. A Nemzetközi Est pedig csak az egyik, bár kétségkívül legláthatóbb része a külföldi hallgatók jótékonykodásának.

Lassan évtizedes hagyomány például a Cocktails for a Cause (Koktélok egy jó ügyért) programsorozat. Az első években elsősorban helyi ügyeket támogattak a résztvevők, 2012-ben egymillió forint gyűlt össze a pécsi Gyermekgyógyászati Klinika javára. Az azóta eltelt években a jótékonykodás túllépett Pécs és az ország határain, és eközben a korábban rendszertelenül megrendezett esemény évessé vált, mondja Maria Eriksson Steigen, aki a Students Help Students (Diákok a diákokért) pécsi vezetőjeként felel többek között a Coctails for Cause szervezéséért.

A Students Help Students (SHS) ötlete 2009-ben született meg Böjte Csaba atya egyik budapesti előadása után, idézi fel a kezdeteket Maria. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkájáról szóló előadás és a szegény erdélyi gyermekek nehéz sorsa annyira megérintette az egyik résztvevő norvég orvostanhallgatót, hogy Pécsre visszatérve megalapította az SHS-t, amely azóta egy budapesti társszervezettel is kibővült. Az első nagy vállalkozás egy árvaház fejlesztése volt a Maros megyei Szovátán, amely játszótérrel, irodai eszközökkel, tankönyvekkel, ruhákkal és rengeteg mással bővült a hallgatók áldozatos munkája révén. A siker nyomán Nyíregyházán halmozottan hátrányos helyzetű diákok művészeti oktatását segítették, majd 2016-ban Csaba atyával együttműködésben fogtak bele egy nappali gyerekgondozó központ létrehozásába a Bihar megyei Érmihályfalván.

Jelen pillanatban a szervezet erre a nagy vállalásra gyűjt, és az olyan látványos események mellett, mint a Zsolnay Kulturális Negyedbe szervezett Cocktails for Cause, rengeteg kisebb akcióval is jelentkeznek a tanév során. Ilyen a süteményvásár, amely során az adakozók megkóstolhatják a méltán népszerű norvég palacsintát, de jótékony célokat szolgál a szeptemberi röplabda torna is, amelyen rengeteg helyi vállalkozás is részt vesz adományaikkal.

Bár a szervezet magját norvég hallgatók alkotják, az elmúlt évek során egyre többen csatlakoztak a világ más tájairól is: többek között akadnak már a körükben közel-keleti és észak-amerikai fiatalok is.

A jótékonysági munka legjobb része azonban nem az adományok gyűjtése, hanem az eredmények megtapasztalása, mondja Maria, aki társaival együtt rendszeresen ellátogat Erdélybe, hogy megtapasztalja munkájuk eredményét, és egyúttal azt, hogy mire van még szüksége a rászoruló gyerekeknek. „Ekkor láthatjuk, hogy munkáknak valóban van eredménye, a gyerekek mosolya pedig mindent megér.”

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!