Veszélyes koreai szúnyog

2017. július 15.

A pécsi egyetem kutatói - a városüzemeltetési céggel együttműködve - hetente végeznek szúnyoggyűjtést, hogy meghatározzák a gyérítés optimális időpontjait. Eközben tavaly június végén egzotikus új fajra, a koreai szúnyognak nevezett lény 8 példányára bukkantak, aminek tudományos neve Aedes koreicus.

Ez a rovar veszélyes, ugyanis özönfaj, kiválóan alkalmazkodik, természetes ellensége és betegsége alig, így hirtelen felszaporodhat. Ez még a kisebbik gond, de agresszív, ellenálló, nappal is aktív, és ami a lényeg: olyan betegségeket terjeszt, mint a szív- és bőrférgesség, a japán-Bencephalitis. Ez a nyugat-nílusi lázhoz hasonlító, vírus okozta kór fejfájással, lázzal, hányással, szédüléssel, görccsel, részleges bénulással, némaság kialakulásával járó, ritkábban halállal végződő agyhártyagyulladás.

A kórokozó főként az agytörzset, a törzsdúcokat és a talamuszt érinti. Az idegrendszeri tünetek javulása heteket-hónapokat vehet igénybe, de akad, akinél pszichológiai rendellenességek maradnak vissza.

Forrás: Szabad Föld

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!