Égbe szökött lakás- és albérletárak

2017. július 31.

Pécsett a tavalyi évhez képest az eladó lakások és kiadó albérletek jelentősen drágultak, Egyetemvárosban már 300 ezer forintot is elkérnek egy kétszobás lakás négyzetméteréért.

Nem csupán a ponthatárok nyilvánosságra hozatala után kezdődött meg a kutatás a lakások és albérletek után, a nyár kezdete óta folyamatos a kereslet a kiadó és eladó ingatlanok iránt.

A lakásértékesítéssel foglalkozó Kőház-Lak ingatlaniroda munkatársa szerint óriási a kereslet az eladó lakások iránt. Nemcsak a leendő egyetemisták és szüleik kutatnak megfelelő otthon iránt, de a családosok is.

-Egyetemvárosban a tavalyi évhez képest nagyon megemelkedtek az árak, ezért a lakások többsége még nem kelt el. Egy kisebb méretű panellakás ára - akár a tizedik emeleten - 11 millió forintnál kezdődik, a korábbi 7-8 millió forint helyett. De elkelnek, mert a tulajdonosok kitartanak, nem engednek az árakból, hiszen előbb-utóbb ennyiért is megveszik őket - mondta Budai Renáta.

A legmagasabb árkategória iránti kereslet még nem indult meg, de a belvárosban, a Kertvárosban és Uránvárosban már sokan keresnek lakásokat, itt is 15-20 százalékos az áremelkedés.

Józsa Ágnes, az inkább az albérletpiacon tevékenykedő iHome Ingatlan szakértője szerint is Egyetemvárosban lehet a legdrágábban albérlethez jutni, bár hozzátette, hogy itt már tavaly is magasak voltak az árak, így a drágulás nem annyira szembeötlő.

A városrész az egyetem közelsége miatt népszerű, és ezt jól mutatják az árak is: egy kétszobás panellakásért 90-120 ezer forintot kell fizetni. Az ugyanekkora méretű téglalakásokért még többet kérnek, egy új építésű tégla 130 ezerbe is kerülhet, és a Kertvárosban is emelkedtek az albérletárak.

-Egy magyar diák, aki 30 ezer forint plusz rezsit szán, vagy ennyit tud kifizetni egy szobára, hiába áll össze két társsal, 90 ezer forint plusz rezsiért nem kap háromszobás albérletet az egyetem közelében, így ők kiszorulnak a Kertvárosba és Uránvárosba - mondta a szakember.

Jelenleg már a Kertvárosban is 60 ezer forinttól lehet kivenni egy kétszobás lakást, ami egy éve még csak 35 ezerbe került.  Ugyanakkor itt még mindig jobban megéri ingatlant vásárolni, mint máshol - egyetemvárosban ugyanis a panelek ára is nagyon felment, a 300 ezer forintos négyzetméterár sem ritka egy eladó lakásért.

Forrás

pecsiujsag.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!