Pécsi díjazottak az augusztus 20-i ünnep alkalmából

2017. augusztus 21.

Elismerések és kitüntetések átadásával, soron kívüli előléptetésekkel köszöntötték augusztus 20-a alkalmából a magyar közélet, a tudomány, a sportélet, valamint a rendvédelmi szervek és a honvédség kiemelkedő teljesítményt nyújtó tagjait.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere augusztus 20-a alkalmából Magyar Érdemrend Középkereszt, Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket, valamint Móra Ferenc-, Pauler Gyula-, Szinnyei József-díjakat adott át a Pesti Vigadóban.

A kitüntetettek között a következő elismert pécsi személyiségek találhatók:

- A Magyar Érdemrend Középkeresztjét vehette át Szabó István, az MTA doktora, a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa.

Dr. Szabó István a ma már erdélyi Máramaroson született 1942-ben. 

Pellérden nőtt fel, a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, 1966-ban diplomázott a Pécsi Orvostudományi Egyetemen és Lajos László professzor rögtön felvette a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára. 

1993-tól 2007-ig ő volt az intézet igazgatója, ma is itt dolgozik professor emeritusként. Hazai orvostársaságok elnöke, tiszteletbeli elnöke, nemzetközi társaságok tagja. Szülővárosa, Máramaros díszpolgárává válasz-totta, Semmelweis-díjas.

- A Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetést Schmidt Péter, a Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem oktatója vehette át.

- Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Bogányi Tibor gordonkaművész, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, Matkovits-Kretz Eleonóra, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre elnöke, Dr. Oláh András Imre, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar általános és stratégiai dékánhelyettese, az Ápolástudományi, Alapozó Egészségtudományi és Védőnői Intézet igazgatója, egyetemi docens, a Magyar Ápolástudományi Társaság elnöke, Dr. Szelestei Tamás, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense, valamint Walterné Müller Judit, a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatóhelyettese.

- Magyar Érdemrend Lovagkereszt elismerést kapott Pozsgai Zsolt drámaíró.

Forrás

www.weborvos.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!