Négy orvosegyetem közös programja komoly uniós támogatással

2017. szeptember 22.

A gyomor-bélrendszer, a szív, az ér és a vázizom eredetű betegségekben szenvedő páciensek életkörülményeinek javítása és élethosszának növelése a célja annak a programnak, amelyet a négy orvosegyetem közösen indított, és amelyre több mint 1,47 milliárd forint uniós támogatást kaptak.

A projekt a molekuláris biológiai kutatásoktól egészen az új technológiákon alapuló gyógyító tevékenységig igyekszik átfogni az orvostudományi kutatások közel teljes vertikumát. Erre a négy orvosegyetem között megvalósuló együttműködések adnak lehetőséget csakúgy, mint az egyes intézményekben már ma is megvalósuló alapkutatási-klinikai kapcsolatrendszer. A program szoros kapcsolóeleme a transzlációs medicina.

A négy szervrendszert érintő kutatások három fő irányt érintenek számos hazai és nemzetközi kutatócsoport együttműködésében: élettan és kórélettan, regeneráció, terápia. A projekt során vizsgált betegségek, például az érelmeszesedés, a cukorbetegség, a szívelégtelenség, a hasnyálmirigy-gyulladás, a cisztás fibrózis közül a legtöbb korai halálozáshoz vezet, és komoly kihívást jelentenek az orvosoknak. A várható eredmények hozzájárulhatnak ezen betegségek kialakulási mechanizmusainak megértéséhez, korai felismeréséhez és kezeléséhez.

A résztvevők a kutatások eredményeképpen előreláthatólag jelentős Európai Unió által támogatott pályázatokhoz tudnak majd csatlakozni. A pályázatban vállalt tudományos munkába hallgatókat és fiatal kutatókat is bevonnak: a kutatói utánpótlást támogató programokban a tervek szerint 66-an vesznek részt, köztük 19 új fiatal szakember. A projekt tervezetten 2017. szeptember elseje és 2020. augusztus 31-e között valósul meg.

A nyitó rendezvényt a Pécsi Tudományegyetem szervezésében szeptember 19-én, Pécsett tartották.

Forrás

weborvos.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!