Családbarát fejlesztések a Szülészeti Klinikán

2017. szeptember 28.

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Magyar Gyermekorvosok Társasága kongresszusán úgy nyilatkozott, hogy a születésszám növekedése érdekében családbarát szülészeteket alakítanak ki, a fejlesztéshez pedig forrásokat is biztosít majd a kormány.

Az államtitkár elmondta, hogy nem új szülészeteket hoznak létre, hanem a szülészeti osztályok mindegyikénél lesz egy minimumszabvány, amit teljesíteni kell. A cél az, hogy a szülés pozitív élmény legyen minden szülő nő számára, hogy később ismét merjenek gyermeket vállalni.

A pécsi klinikán az elmúlt időszakban komfortosították a szülőszobákat, nincs olyan kórterem, ahol ne lenne vizesblokk, és ne lenne megoldható, hogy az újszülött az édesanyja mellett lehessen. A klinika sokat tesz a pécsi kismamák felkészítéséért is, a Szülők iskolájában például minden fontos információ elhangzik, de olyan programok is vannak, amelyek a szülésre való felkészítés mellett családépítő jellegűek.

Beszédes a már korábban elnyert Bababarát Kórház minősítés is, ami nem a technikai felszereltség vagy az adott intézmény anyagi hátterének függvénye, hanem inkább hozzáállás és szemléletmód kérdése. Vezető szempont, hogy a szoptatás korai megkezdését maximálisan támogassák, nem csupán elviekben, hanem a gyakorlatban is.

Eggyel magasabb szint az Anyabarát Kórház minősítés, melynek lényege, hogy a kórháznak kell alkalmazkodnia a frissen szült édesanya és a baba igényeihez, nem pedig fordítva. Ahhoz, hogy egy intézmény elnyerje ezt a címet, a WHO-UNICEF 10 pontból álló kritériumrendszerének kell megfelelni. Meg kell tanítani az anyákat a szoptatás technikájára, az újszülöttek mellre tételét már életük első órájában elő kell segíteni, továbbá biztosítani kell az úgynevezett rooming in szolgáltatást is. Utóbbi annyit jelent, hogy az anyát és a babát a nap 24 órájában együtt helyezzék el, hogy az első pillanattól kezdve egymásra tudjanak hangolódni.

Forrás

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!