50 éves a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete

2017. október 6.

Az idén fennállása 50. évfordulóját ünneplő Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületének (MÁOTE) jubileumi konferenciáját a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karán rendezték meg szeptember 29-én és 30-án.

A közgyűlés első napján megnyitójában prof. dr. Balogh Sándor, a MÁOTE elnöke arról beszélt, hogy az 1967-ben alapított egyesület nagyjából egyidős a hasonló jellegű nyugat-európai szervezetekkel, és a tavalyi évtől már a Kárpát-medence egészét felölelő együttgondolkodás szellemében folytatja tevékenységét, amit az a tény is jelez, hogy Az év családorvosa cím odaítélését az anyaország mellett kiterjesztették Kárpátaljára, a Felvidékre, a Délvidékre és Erdélyre is.

Köszöntőjében Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos azt emelte ki, hogy 27 évvel a rendszerváltást követően Magyarország nemzeti kormánya felelősséget vállal a külhoni magyar honfitársainkért is, és ily módon a nemzetpolitika részévé vált a határokon átnyúló nemzet­egyesítés folyamata is, legyen szó az oktatást, egyházakat, gazdaságot vagy éppen az egészségügyet érintő kérdésekről, azok fejlesztéséről.

A vándorgyűlés első napján dr. Papp Renáta, a MÁOTE alelnökének kezdeményezésére megalakult az egyesület Kárpát-medencei szekciója, ami azt jelenti, hogy a MÁOTE a jövőben szorosabbra kívánja fűzni a kapcsolatát a külhoni magyar orvostársadalom szereplőivel.

Köszöntötte még a jubileumi közgyűlést prof. dr. Bódis József, az idén ugyancsak jubiláló, 650 éves Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora, valamint Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is.

A konferencia második napján szakmai és tudományos előadásokra került sor, melyet Miljó Erika beszámolója nyitott meg, aki Kárpátalja egészségügyi helyzetéről tájékoztatta a jelenlévőket.

forrás

www.karpatinfo.net

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!