Kiemelt együttműködés a WHO és a PTE ÁOK között

2017. november 23.

Az Egészségügyi Világszervezet a PTE ÁOK Műveleti Medicina Tanszékét WHO Együttműködő Központ rangra emelte a migrációs-egészségügyi képzés és kutatás területén. Az új központ jelentős szerepet játszik majd a világszervezet európai migrációs egészségügyi tevékenységében, és új lehetőségeket nyit a kar és az egész egyetem előtt. A kapcsolat formalizálása több éve tartó közös munka eredménye.

A WHO Collaborating Center ünnepélyes alapító oklevelét Dr. Östlin Piroska, az Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Irodája Egészségpolitikai és az Egészségért és Jóléti Kormányzási Programokért felelős részlegének igazgatója és a WHO Együttműködő Központok hálózatának koordinátora adta át Dr. Szilárd Istvánnak.

Az együttműködési központok fontos szerepet játszanak az WHO-ban, egy-egy részterületen belül segítve a világszervezet munkáját. „Az együttműködési központok olyan tudományos intézmények, amelyek kiemelkedő szintű munkát végeznek bizonyos, az egészségügy fejlesztésével avagy a népegészségüggyel összefüggő területen, és ezáltal szakmai hátteret tudnak nyújtani a WHO számára” - foglalta össze röviden Östlin Piroska az együttműködési központok szerepét.

Ilyen magasan specializált központból a WHO Európai Régiójában, amely 53 tagországot foglal magában, mintegy 300 található, Magyarországon pedig a pécsivel együtt összesen három, Pécs mellett Budapesten a SOTE, illetve Debrecenben a DE kötelékében. A földrajzi elhelyezkedés azonban abból a szempontból nem túl fontos, hogy az egyes központok saját területükön belül az egész régióban szerepet játszanak, így a pécsi központ az egész kontinens migrációs egészségügyi döntéseire fontos hatást gyakorol majd.

Mindennek komoly előzményei vannak, hiszen a Szilárd István által vezetett kutatócsoport jóval a 2015-ös migrációs válság előtt foglalkozni kezdett a migráció jelentette egészségügyi kihívásokkal és kockázatokkal, és kulcsszerepet játszott az első európai migrációs egészségügyi képzés kidolgozásába és elindításában – a többéves sikeres együttműködés alapfeltétele is a kapcsolat formalizálásának a Collaborating Center formájában.

„Egyrészt folytatjuk a 2011-ben megkezdett munkánkat a migrációs egészségügy területén, másrészt tágul is a tevékenységünk: például immár nem csak az egyetemen keretein belül, hanem a WHO Európai Régiója szakemberei számára is szervezünk oktatást, és az általunk kifejlesztett oktatási anyagok az egész világszervezet számára készülnek. Másrészt az eddig magyar viszonylatban folytatott migrációs-egészségügyi adatgyűjtési munkánkat kiterjesztjük nemzetközi szintre, hiszen bár léteznek különálló adatbázisok, ezek nincsenek összehangolva és összekötve európai szinten, márpedig ennek hiányában lehetetlen az egészségügyi ellátás hatékony megszervezése. Emellett részt veszünk a WHO tavaly elfogadott Migrációs Egészségügyi Stratégiájának és Akciótervének a végrehajtásában” - mondta a központ jövőbeli munkájáról Dr. Szilárd István.

A migráció kétségkívül a 21. század egyik legfontosabb globális jelensége rengeteg társadalmi, gazdasági és egészségügyi kihívással, és ebben a WHO-nak is komoly szerepet kell játszania. „Az egészségügyhöz való hozzáférés alapvető emberi jog, és a világszervezetnek kiemelt figyelmet kell erre fordítania a migránsok esetében is. Emellett fontos feladatunk tényszerű információkkal ellátni a társadalmat a migráció jelentette egészségügyi kihívásokkal és esetleges kockázatokkal kapcsolatban, annak érdekében is, hogy úgynevezett migráns érzékeny egészségügyi ellátórendszerek jöjjenek létre.” - sorolta a teendőket a WHO programigazgatója.

Az együttműködési központ nem részesül a világszervezettől külön pénzügyi támogatásban, ám a kollaborációnak számos előnye lehet, hiszen az intézmények előtt az egész világ megnyílik a WHO jóvoltából. Mindez gyümölcsöző nemzetközi kapcsolatokat eredményezhet és egyben elismerést, amelyet a pécsi orvoskar oktatói-kutatói és hallgatói számára új lehetőségeket jelent. Emellett a fokozott nemzetközi figyelem Szilárd István reményei szerint nagyon gyorsan konkrét eredményeket hoz majd, hiszen jövő februárban indul útjára Pécsett az angol nyelvű migrációs egészségügyi szakirányú továbbképzés, amelyben a tervek szerint a WHO szakértői is részt vesznek majd.

Képgaléria

(Kattintson a fotóra, amennyiben nagyobb méretben szeretné böngészni a képeket.)

   

 

 

 

További információ olvasható a who hivatalos oldalán:

http://www.euro.who.int/en/countries/hungary/news/news/2017/11/university-of-pecs-designated-as-who-collaborating-centre-for-migration-and-health

Korábbi kapcsolódó hírek

Ünnepélyes keretek között adják át a pécsi WHO Collaboration Center hivatalos megbízó okiratát / The official appointment of the WHO Collaborating Center will be awarded for the Medical School of the University of Pécs

Ohio-Pécs együttműködés a Globális egészségügy és orvoslás területén

 

Forrás

PTE ÁOK, Műveleti Medicina Tanszék

 
 
Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!