Police Medic 2018-ban is

2018. január 10.

Ötéves lesz a rendőri szolgálatban leginkább előforduló, az életet közvetlenül fenyegető sérülések ellátására, és az alapszintű egészségügyi ismeretek átadására összpontosító Police Medic képzés. 2017-ben már 59-en oktathattak másokat az intézkedéstaktikába épített sérültellátás fogásaira.

A képzést elvégzők első beavatkozókként nagy szerephez jutnak egy-egy krízishelyzetben. Olyan ismeretanyagot sajátítanak el, amellyel a mentők kiérkezéséig hathatós segítséget nyújthatnak.

"A már végzettektől érkező visszajelzések nagyon kedvezőek: az utcán szolgálatot ellátók folyamatosan alkalmazzák a tanultakat" - nyilatkozta Gáspár Attila alezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ kiemelt főelőadója. Hozzátette, hogy legutóbb a BRFK vasútbiztonsági osztályának két munkatársa élesztett újra egy klinikai halál állapotában lévő embert, és defibrillátort is használtak. Amikor a mentők megérkeztek, átadták a beteget, és a továbbiakban is segédkeztek az ellátásnál. Eljárásuk olyannyira szakszerű volt, hogy az Országos Mentőszolgálat gratulált nekik.

A képzés alapmoduljának ismeretanyagát minden rendőrnek el kell sajátítania, sőt, a rendészeti szakgimnáziumok is felvették már oktatási programjaikba a tananyag részeként, hogy az életmentés, sérültellátás alapvető rendőri kompetenciává váljon. A második képzési szint fakultatív, de az előadások rendre telt házasak. Az oktatás harmadik, legmagasabb szintjén az instruktorok képzése zajlik. Itt azokat oktatják, akik az alapképzésben kiemelkedően teljesítettek, és vállalják, hogy kollégáikat tanítják.

"A tananyag ezen a szinten már nem a szakmai tudásanyaggal foglalkozik, hiszen ezzel már tisztában vannak. Itt felnőttoktatási módszereket tanítunk, azt, hogy miként lehet a leghatékonyabban átadni az ismereteket. Én az újraélesztés oktatási módszereibe vezetem be az instruktorjelölteket. Oktatási és képzésfejlesztési partnerként a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara évek óta részt vesz a programban. Az instruktorok háromnapos képzésének és a vizsgának is rendre az egyetem ad otthont, így történt ez legutóbb is, tavaly, november 28-án" - mondta az alezredes.

Az ország különböző pontjairól tízen vágtak neki a megmérettetésnek. A vizsgabizottságban egyetemi munkatársak és rendőrök egyaránt helyet foglaltak. A jelölteknek a tanultakat éles helyzetben úgy kellett elmagyarázniuk, mintha már a Police Medic képzés első modulját oktatnák. Mindenki sikerrel vette az akadályt. December elején elindult a második modul, amit látványos gyakorlati vizsgával zártak. A 2018-as év is zsúfolt lesz, mert a második modulos tanfolyamokra, a továbbképzésekre és az instruktori felkészítésekre készülnek.

Forrás

Zsaru

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!