Székesfehérváron lesz a második Transzlációs Medicina Központ

2018. január 18.

Egy olyan központot hoznak létre a fehérvári kórházban, amely a beteggyógyítás 21. századi lehetőségeit biztosítja, fókuszban a gasztroenterológiával. Ennek kapcsán írt alá együttműködési megállapodást a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és a Pécsi Tudományegyetem.

A székesfehérvári Transzlációs Medicina Központ mintája a pécsi egyetemen 2016-ban jött létre. Jelentősége a szakorvosok és a betegek számára egyaránt érzékelhető, mert a 21. század modern orvostudományának kutatási eredményei a hasonló központokban fordíthatók a leghamarabb a betegek javára. A pécsi egyetemen az elmúlt két évben hatalmas eredményeket értek el a gasztroenterológia területén, éppen ezért a Fejér megyei kórházban is elsőként ezen a szakterületen kezdődik meg az együttműködés.

A megállapodás részleteit dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója, dr. Miseta Attila, a PTE Általános Orvostudományi Karának dékánja, dr. Hegyi Péter professzor, a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Központjának vezetője, valamint dr. Izbéki Ferenc, a fehérvári gasztroenterológia vezetője ismertette.

Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója fontos jövőképnek tekinti a központot, ami az itt dolgozók hosszú távú elköteleződésében is szerepet játszik majd.

Dr. Miseta Attila, az egyetem dékánja szerint az egyetemi képzés kutatási területét erősíti ez a lehetőség azzal, hogy további betegeket tudnak bevonni a munkába.

Dr. Hegyi Péter professzor, a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Intézetének vezetője elmondta, hogy a transzlációs medicina a 21. század modern orvostudománya, ami azért jött létre, hogy a kutatásban rejlő eredményeket minél hamarabb a betegek javára fordíthassák. Hozzátette, hogy a központ két év alatt minden területen nyereséget hozott a Pécsi Tudományegyetemen: a heveny hasnyálmirigy betegségcsoportban egyharmadára lehetett csökkenteni a halálozást, felére az antibiotikum fogyását, kétharmadára pedig a súlyos gyulladások számát. Emellett 25 százalékkal csökkent a betegek ellátási költsége, és több mint tíz fiatal orvost vonzott a kezdeményezés.

Azért is a Fejér megyei kórházra esett a választás, mert itt a belgyógyászat és a gasztroenterológia olyan szintre fejlődött, amely lehetővé teszi, hogy egyenrangú partnerként vegyenek részt a folyamatban, és ezáltal Közép-Kelet Európa második központjává válhassanak.

Forrás

Fejér Megyei Hírlap

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!